Je li Plenković za pisanje Lex Agrokora angažirao odvjetnika Šavorića iz Grupe Borg: Poziv mu je stigao iz Ureda premijera

Ad

Jutarnji list u opsežnom tekstu o centralnoj ličnosti Grupe Borg piše: Nameće se pitanje -tko je pozvao pravnog stručnjaka Borisa Šavorića da pripremi lex Agrokor, tadašnja potpredsjednica Vlade Martina Dalić, Ante Ramljak, koji tada još nije bio izvanredni povjerenik, ili možda sam premijer Andrej Plenković?

Jer, zagrebački odvjetnik i predsjednik Vlade generacijski su bliski (Plenković je 1970. godište, a Šavorić godinu dana mlađi), pravnici su, zajedno su studirali, a pohađali su i istu klasičnu gimnaziju u Križanićevoj ulici.

Stoga je teško povjerovati da je Plenkovićevoj Vladi na pisanju toliko važnog zakona, koje se odvijalo izvan svih pravila, nametnut odvjetnik za kojega nije znao, niti ga je provjerio. Međutim, moguće je da je za Šavorićev angažman zaslužan dvojac iz Texo Managementa, Ante Ramljak i Tomislav Matić, koje je u proces pozvala Dalić, jer se njihov ured nalazi na istoj adresi na kojoj je i Šavorićev – u neboderu na Trgu bana Josipa Jelačića, piše Jutarnji.

A tko je uopće odvjetnik Šavorić? Je li dovoljno stručan za pisanje toliko važnog dokumenta? I zašto je pristao riskirati sukob interesa samo da bi sastavio taj zakon? Taj 47-godišnji odvjetnik i sam je bio svjestan da je radeći na zakonu bio u sukobu interesa jer je istodobno zastupao rusku banku VTB. Dokaz tome je mail u kojem je o tome izvijestio ostale sudionike takozvane skupine Borg.

Prema članku 46. Kodeksa odvjetničke etike, odvjetnik mora uskratiti pravnu pomoć ako je u istom slučaju zastupao protivnu stranu ili obje strane. Šavorić je, neslužbeno doznaje Jutarnji list, u procesu oko Agrokora trebao ostati sve do postizanja nagodbe te je navodno trebao biti autor same nagodbe, ali je iz procesa isključen kad je u travnju prošle godine izbila prva afera vezana uz njegov odvjetnički ured.

Bilo je to nedugo nakon što je Ramljak imenovan Vladinim povjerenikom. U dokumentaciji Trgovačkom sudu tada je kao osobnu e-mail adresu Ramljak dostavio onu koja je glasila na ime odvjetničkog društva Šavorić i partneri.

Otkriće je isprovociralo niz spekulacija o tome tko je pisao lex Agrokor, je li to odvjetničko društvo autor zakona, zašto Vlada taji ime “pisca”, a tek u veljači ove godine na saborskom Odboru je potpredsjednica Vlade Dalić rekla da je osobno autorica zakona. No, kad je otkriveno da Ramljak e-mailove prima na adresu Šavorićeva odvjetničkog društva, iz ureda su se javno očitovali da “u njihovoj ulozi nema ništa sporno”.

Riječ je o odvjetničkom društvu koje se provlačilo kroz krizu u koncernu. Radili su kao pravni savjetnici izvanredne Uprave Agrokora, a ranije su zastupali VTB, rusku banku koja je jedan od najvećih vjerovnika Agrokora.

Iz koncerna su tada poručili da ih je Ramljak angažirao na “poslovima pružanja interventnog pravnog savjetovanja te da je s njima već završio suradnju”. Bivša ministrica Dalić se, pak, o njihovoj ulozi očitovala u veljači ove godine. Pred saborskim Odborom za gospodarstvo rekla je da je njezina veza s tim odvjetničkim društvom “nikakva”. No, objava e-mailova otkriva da se komunikacija s tim odvjetničkim društvom nastavila i poslije, piše Jutarnji.

Međutim, nakon što je Dalić podnijela ostavku postavilo se pitanje kako će se Hrvatska odvjetnička komora (HOK) odnositi prema ulozi koju je u slučaju nastanka lex Agrokor odigrao odvjetnik Šavorić. HOK je još u proljeće prošle godine, nakon objave prvih informacija da je Šavorić sudjelovao u kreiranju lex Agrokor, protiv njega pokrenuo disciplinski postupak. Taj postupak još nije okončan, a disciplinski tužitelj HOK-a, odvjetnik Alen Jakobović, ovih je dana za Jutarnji list rekao da su “praktički bili za donošenje odluke kad je portal Index objavio e-mail korespondenciju”.

– Njezina objava je sliku koju smo bili stekli promijenila i proširila. Nakon objave e-mailova proširili smo naš postupak i Vladi uputili još niz pitanja – rekao je Jakobović.

Pojasnio je da bi im trebali razjasniti ključnu stvar: je li Šavorić u izradi zakona o Agrokoru bio angažiran kao pravni zastupnik Vlade. Ako ga je Vlada u izradi zakona angažirala kao svoga pravnog zastupnika, onda je Šavorić podlijegao obavezi da Vladi ispostavi račun za obavljeno zastupanje i naplati ga. Ako je bio angažiran tek kao član radne skupine za izradu zakona, kako bi u javnom interesu pomogao Vladi svojim znanjem, tada je mogao raditi besplatno ili primiti savjetodavnu naknadu kao i ostali članovi radne skupine.

– Ključno je utvrditi u kojem je svojstvu Šavorić sudjelovao u pisanju zakona. Ako je na pisanju zakona bio angažiran kao pravni zastupnik Vlade, tada je bio u poziciji i da dobije povlaštene informacije, što je također bitno – izjavio je Jakobović.

Raspon sankcija koje Disciplinski sud HOK-a može izreći odvjetniku kreće se od ukora, preko novčanih kazni do privremenog ili trajnog oduzimanja odvjetničke licence, piše Jutarnji.

Poziv mu stigao iz Ureda premijera

Plenkovićevi suradnici, s kojima je Jutarnji jučer neslužbeno razgovarao, prvi put za Jutarnji objašnjavaju kako je Šavorić dospio u grupu Borg, ali izričito demantiraju da je on bio osobni izbor premijera.

Šavorića, kažu izvori, premijer poznaje iz srednje škole i išli su zajedno i na Pravni fakultet, ali se nisu družili niti su prijatelji. Plenković je, naime, 1984. upisao tadašnji Obrazovni centar za jezike, odnosno školu iz koje su nastale tri današnje zagrebačke gimnazije – XVI., Klasična i XVIII. gimnazija, a Šavorić je bio generacija iza Plenkovića. I to je, tvrde Plenkoviću bliski ljudi, jedina poveznica između njih dvojice.

A kako je došao u grupu Borg, to ni u Vladi, barem tako tvrde, ne znaju. Ali potvrđuju Jutarnjem da mu je iz Ureda premijera došao poziv da dođe na sastanak jer su financijaši tražili da se uključe i pravnici. Tako su, tvrde, iz Ureda premijera poziv na sastanak dobila četiri odvjetnika (koja su ostala tri, ne otkrivaju), koja su se i odazvala, a kako je poslije upravo Šavorić ostao u grupi Borg, nije, kažu, još do kraja ni njima jasno. Budući da je priču operativno vodila Martina Dalić, preostaje vidjeti je li ga izabrala ona (iako ga nije prije poznavala i naši sugovornici kažu da on nije bio njezin izbor), Plenković ili, pak, bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak, piše Jutarnji.

Facebook Komentari