Sjedinjene Američke Države zatražile od DNR Koreje da im se u roku od 6 mjeseci pošalje svo nuklearno oružje

Sjedinjene Američke Države tražile su od Demokratske Narodne Republike Koreje da im u roku od šest mjeseci pošalje nuklearne bojne glave, interkontinentalne balističke projektile (ICBM) i drugi nuklearni materijal, objavio je u četvrtak japanski dnevni tisak Asahi Shimbun, pozivajući se na nekoliko izvora bliskih sjevernokorejskim zbivanjima.

Američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo rekao je sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu prilikom susreta ovaj mjesec da bi Washington mogao skinuti Pyongyang s popisa država sponzora terorizma ako DNR Koreja dopremi nuklearno oružje, navodi list.

Predsjednik južne Republike Koreje, Moon Jae-in i južnokorejska vlada namjeravaju se aktivnije zauzeti “u ulozi posrednika” u raznim kanalima između američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Pristane li Pyongyang na cjelokupnu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju na planiranom summitu sa SAD-om 12. lipnja, službeni Washington će razmotriti davanje jamstva režimu Kim Jong-una i taj stav uključiti u zajedničku izjavu dvojice vođa, navodi se u izvješću, a prenosi brianska novinska agencija Reuters.

DNR Koreja dovela je u pitanje summit između Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa, susret bez presedana koji bi trebao biti sljedeći mjesec te osudila američko-južnokorejske vojne vježbe kao provokaciju, otkazavši pregovore na visokoj razini sa Seoulom. Službena sjevernokorejska središnja novinska agencija KCNA je nazvala provokacijom američko-južnokorejske vježbe zračnih borbi, za koje je rekla da u njima sudjeluju američki nevidljivi lovci-bombarderi B2-Spirit, bombarderi B-52 Stratofortress i bombarderi B1B-Lancer te rekla kako Pyongyang nije imao izbora nego suspendirati razgovore.

Američki nevidljivi lovac-bombarder B2-Spirit, bombarder B-52 Stratofortress i bombarder B1B-Lancer

Američki saveznik, Republika Koreja nastoji posredovati i premostiti jaz između SAD-a i DNR Koreje kad se pokazalo da postoje “neke razlike u stajalištima” uoči planirana summita, rekao je dužnosnik južnokorejske predsjedničke Plave kuće u četvrtak.

On je dodao da se južnokorejska vlada i predsjednik Moon Jae-in namjeravaju aktivnije zauzeti “u ulozi posrednika” u raznim kanalima između američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Mjere koje je DNR Koreja poduzela da ublaži napetosti na Korejskom poluotoku trebaju biti priznate i sve druge strane, pogotovu SAD, trebale bi njegovati mogućnost za mir, rekao je vodeći diplomat vlade NR Kine, Wáng Yì

Mjere koje je DNR Koreja poduzela da ublaži napetosti na Korejskom poluotoku trebaju biti priznate i sve druge strane, pogotovu SAD, trebale bi njegovati mogućnost za mir, rekao je vodeći diplomat vlade NR Kine, Wáng Yì.

Wáng Yì, državni tajnik i ministar vanjskih poslova, to je izjavio u srijedu u Parizu, gdje je u službenu posjetu Francuskoj Republici, objavilo je na službenoj stranici Ministarstvo vanjskih poslova Narodne Republike Kine. (Theo Ljubić, Reuters, KCNA, Asahi Shimbun)

Facebook Komentari