I to je Hrvatska: U MVP-u ne znaju koliko Hrvatska ima otoka, zna li itko točno

Dobro informirani ljudi skrenuli su Slobodnoj Dalmaciji pažnju da se u “Izvješću o konzultacijama o zaštiti interesa Republike Hrvatske u Jadranskom moru”, koji je krajem listopada prošle godine sastavilo Ministarstvo vanjskih poslova, navodi podatak o 1142 hrvatska otoka, otočića i hridi. To je stotinjak otoka (otočića i hridi) manje od najčešće spominjanog broja.

Kad su to doznali, učinilo se Slobodnoj se da je pred njima relativno jednostavan posao. Pretpostavili su kako će, nakon kraće komunikacije s nadležnima i upućenima, dobiti službeni broj otoka pa ga navesti uz ovaj netočni te da će se Ministarstvo vanjskih poslova opravdati pogreškom. No, pretpostavke su se, po tko zna koji put, pokazale netočnima. Najprije, nitko u Republici Hrvatskoj, čini se, nije siguran koliko ona ima otoka. A pitali su ima li ih 1244 ili 1246 – različiti izvori navode različite brojke – te otkud sad Ministarstvu vanjskih poslova samo njih 1142, ali ono se Slobodnoj nije udostojilo odgovoriti.

Različite metodologije

Evo što su poručili ostali sugovornici:

“Mi smo ih izbrojili 1246, podatak 1142 je malo stariji, a 1244 je jednom netko krivo naveo”, napisala nam je Tea Duplančić Leder, na čije smo ime naišli u novinskom tekstu starom osam godina. Radila je u Kartografskom odjelu Hrvatskoga hidrografskog instituta, potom je postala profesorica na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu i predvodila je ekipu koja je brojila hrvatske otoke. I nabrojila 1246. Do podatka o 1142 došao je “geograf Stražičić 1987. i koristio se čak i iza 2000. godine kada smo utvrdili broj 1246”, zaključila je Duplančić Leder.

U Hrvatskom hidrografskom institutu kažu: – Različiti autori u znanstvenim, stručnim i drugim radovima iznose različite brojke o broju otoka, otočića i hridi prvenstveno zbog različitih metodologija brojenja koje su korištene u tim radovima. Stoga se ne može jednostrano jedan broj proglasiti točnim, a sva ostala istraživanja krivim (bez ulaženja u metodologiju i poštovanja metodologije u svakom znanstvenom, stručnom i dr. radu) – odgovorila nam je Iris Vitali iz Hrvatskog hidrografskog instituta, te informirala kako oni točnim smatraju broj od 1244 otoka, otočića, hridi i grebena u RH. I to otoka je 78, otočića 524, a hridi i grebena 642.

Ministarstva turizma te mora, prometa i infrastrukture također tipuju na 1244. Dakle, dva ministarstva i Hrvatski hidrografski institut vele 1244, stručnjakinja koja je predvodila brojenje otoka kaže 1246, dok je Ministarstvo vanjskih poslova zadovoljno sa skromna 1142 otoka. Te otočića i hridi, dakako.
I sad će netko reći da je lako pisati istinu, piše Slobodna.

Nestao 61 otok: Vlada objavila spot kojim se Hrvatska kandidira za sjedište Europske agencije za lijekove, a na spotu je krivi podatak o otocima

Facebook Komentari