Predsjednica: Hrvatska pruža ruku za dijalog sa Srbijom

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sudjelovala je na sastanku na vrhu procesa Brdo Brijuni, koji se održao danas u Skoplju, a tom je prilikom komentirala i odnose Hrvatske i Srbije.

“Zašto bi to uopće trebalo komentirati, ministar Krstičević je rekao sve”, rekla je predsjednica na pitanje za njezin komentar na odluku srbijanske vlade da ministra obrane, Damira Krstičevića, proglase personom non grata u Srbiji.

Upitana kako će se Hrvatska postaviti u tom slučaju, predsjednica je rekla je Hrvatska za dijalog. “Mi imamo ispruženu ruku za dijalog, ali za dijalog je potrebno dvoje. Dakle, nije to stvar samo toga da mi razgovaramo o otvorenim pitanjima, nego mora postojati iskrena želja da se ona riješe”, rekla je predsjednica Grabar Kitarović odgovarajući na pitanja novinara u Skoplju.
Predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, neće poručiti ništa posebno, rekla je.

“Ovo je sastanak procesa Brdo Brijuni o kojem razgovaramo o integraciji jugoistoka Europe u Europsku uniju. Ukoliko bude bilo potrebe za nekim posebnim porukama, poslat ću ih, međutim, moj je stav da će se Hrvatska nastaviti zalagati za članstvo svih država jugoistoka Europe, naravno, temeljem ispunjenja apsolutno svih kriterija, u što ulazi i strategija Europske komisije za tzv. Zapadni Balkan, koja uključuje i rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja, dobrosusjedske odnose i sve ostalo”, kazala je predsjednica.

Novinari su je potom upitali stoji li i dalje poziv da ona posjeti Beograd, koji je uslijedio nakon što je Vučić u veljači ove godine službeno posjetio Zagreb.

“A zašto mislite da bismo trebali sad o tome razgovarati? Posjet predsjednika Vučića bio je prije nekoliko mjeseci, dakle, stoji, nitko to nije otkazao, ja sam voljna i dalje surađivati, ali prije toga trebamo napraviti neke konkretne iskorake. Do njih jest došlo nakon proteklog posjeta, nemojmo ih podcjenjivati, dogodile su se pozitivne stvari, ali jednostavno moramo ići dalje u našim bilateralnim odnosima. Hrvatska je u potpunosti spremna, u duhu dobrosusjedskih odnosa, rješavati otvorena bilateralna pitanja, ali isto tako, naravno, čuvat ćemo dignitet hrvatske države, naroda i svih hrvatskih državljana, uključujući i srpsku manjinu”, kazala je predsjednica u Skoplju, prenosi N1.

Facebook Komentari