Bivši glavni inspektor misli da Mikulić nije dobro rješenje za novi inspektorat, evo zašto

Branko Jordanić, bivši glavni državni inspektor, gostovao je u Novom danu.

Najavljeno je vraćanje Državnog inspektorata koji je 2014. ugašen. Dugo ste ga vodili, što za Vas znači pisanje novog zakona i vraćanje i Inspektorata?

Što se tiče vođenja Inspektorata, kroz nekih 20 godina, s odmakom mogu reći, izuzetno spretnog i pametnog vođenja. Bilo je nešto više od 1.000 vrhunskih profesionalaca, to je osnovno blago svake države. Tada je bilo previše problema, mojim odlaskom on je bio osuđen na odstrel. Oni danas misle da će problem rješiti svojom inspekcijom, a to je krivo.

Čiji je interes bio da se ugasi Državni inspektorat?

Mi smo neke stvari kopirali iz svijeta, neke stvari kreirali smo sami s obzirom na vrijeme u kojem smo postojali i radili, a ovo sad je ‘kroatische kunst’, bojim se da je unaprijed usuđen na propast.
Vi dekleriranim ponašanjem krvavo morate raditi 20 godina da biste stvorili ugled. Najprije trebate 3-5 godina da dobro pripremite ljude kako bi na isti ili sličan način radili da bi se počeli davati rezultati.

Inspektori su imali širok djelokrug rada, koja poluga Državnog inspektorata bi trebala biti najvažnija?

To bi trebalo biti neovisno tijelo koje obavlja poslove koje premijer ne stigne ili ne zna. Pokrivali smo turizam, rad na crno, eksplotaciju ruda, šuma… U naše doba se nije moglo dogoditi da neki poticaji budu bačen novac. Izuzetno sam se zalagao koncesije, ona daje dignitet, obavezu i pravo da zaradite.
Radili smo na socijalnoj inteligenciji inspektora, prva kazna je bila razumna, druga drastična, a treći korak ključ u bravu. A to se tako u Hrvatskoj nikada neće dogoditi jer silni rođaci i ‘ovisnici’ praktički jedni drugima kreiraju život.

Može li Inspektorat biti neovisan ako je pod nadležnosti nekog ministra?

Prvi čovjek mora biti glavni inspektor koji na osnovu svog rada i rezultata sjedi na određenom mjestu i vodi posao. Ovo je krvavi posao koji se mora odrađivati u tišini.

Može li na čelu Inspektorata biti političar, sada se spomije HDZ-ovac Andrija Mikulić?

Taj dečko je bio moj pripravnik i, ako se ne varam, tajnik Andrije Hebranga, a dok je SDP bio na vlasti ja sam ga primio kao pripravnika. Meni tada nisu trebali špijuni i kontrolori, ja sam vrlo rado primao ljude svih boja i vjera…

Je li Mikulić dobar izbor?

Mislim da ne. On je bio kod mene u rangu inspektora rudarskog segmenta, to je mali segment, a ovo je širi segment. U ovom vremenu i okolnostima jedina osoba koja bi to mogla napraviti je Leonardo da Vinci.
Prvobitna misao osnivanja Državnog inspektorata je bila borba protiv korupcije, a ja moram reći da je ona puno manja od onog što se o njoj govori, o korupciji kao zvjeri ne možemo govoriti.

Facebook Komentari