VIDEO: Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron sa suprugom Brigitte stigao u državni posjet Sjedinjenim Američkim Državama

Ad

Predsjednik Francuske Republike, Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, sletio je danas poslijepodne u američku zračnu bazu Andrews blizu Washingtona gdje je stigao u trodnevni državni posjet Sjedinjenim Američkim Državama i američkom predsjedniku Donaldu Johnu Trumpu, javlja britanska novinska agencija Reuters.

Francuski predsjednik je prvi strani čelnik kojeg Donald John Trump prima u državni posjet. U zračnoj luci francuskog predsjednika Macrona i njegovu suprugu Brigitte Marie-Claude Macron dočekao je francuski veleposlanik Gérard Araud i američki šef protokola, a u Bijeloj kući ih čeka bračni par Melania i Donald John Trump, prenosi francuska novinska agencija AFP.

“Nakon višemjesečnih priprema, nestrpljivo čekamo francuske goste na našoj prvoj državničkoj večeri”, napisala je na Twitteru Melania Trump.

Američki predsjednik Donald John Trump i francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron bit će na iskušenju sljedećih dana kada će među ostalim raspravljati o iranskom nuklearnom programu, o Sirijskoj Arapskoj Republici i carinama na čelik i aluminij spram NR Kine

Trodnevni posjet počinje činom koji simbolizira prijateljstvo, sadnjom mladog hrasta, darom francuskog gosta. Hrast je iz šume na sjeveru Francuske u kojoj je poginulo više od 2000 američkih marinaca tijekom Prvog svjetskog rata.

Međutim, nakon simboličnog čina prijateljstva, američki predsjednik Donald John Trump i francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron bit će na iskušenju sljedećih dana kada će među ostalim raspravljati o iranskom nuklearnom programu, o Sirijskoj Arapskoj Republici i carinama na čelik i aluminij spram NR Kine.

Predsjednik Donald John Trump je prošle godine povodom Dana pada Bastilje posjetio francuski glavni grad Pariz.

Predsjednici Donald John Trump i Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron u ponedjeljak navečer zajedno će večerati na Mount Vernonu, imanju bivšeg američkog predsjednika Georgea Washingtona nedaleko od američkog glavnog grada.

U utorak ujutro Donald John Trump će primiti francuskog predsjednika Macrona u Bijeloj kući. Poslijepodne će francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron položiti vijenac na Grobu neznanog vojnika na Nacionalnom groblju Arlingtonu.

Kasnije te večeri, u francuskom veleposlanstvu, francuski predsjednik će odlikovat će američke veterane iz Drugog svjetskog rata, a nakon toga će u Bijeloj kući biti upriličena državna večera.

U srijedu će francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron održati govor na zajedničkoj sjednici oba doma američkog Kongresa. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Facebook Komentari