Francuska Republika i Kraljevina Saudijska Arabija spremne sudjelovati zračnim udarima po Sirijskoj Arapskoj Republici, odluka za nekoliko dana

Predsjednik Francuske Republike Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron danas je kazao da će se odluka o mogućim zračnim udarima na sirijska kemijska postrojenja donijeti u sljedećih nekoliko dana, a saudijski princ Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, znan i po skraćenoj verziji svog imena MBS, najavio da bi u vojnoj akciji mogla sudjelovati i njegova zemlja.

“Treći element je linija koju se ne smije prijeći i koju određuju Francuska. Ta ‘crvena linija’, koju dijele i druge sile, nema nikakve veze s raspravama koje se vode u Vijeću sigurnosti UN-a”, kazao je Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron na zajedničkoj konferencij za medije s princom Mohammadom bin Salmanom bin Abdulaziz Al Saudom koji je u posjetu Parizu.

“U tom kontekstu, nastavljamo razmjenjivati tehničke i strateške informacije s našim partnerima, posebice s Ujedinjenim Kraljevstvom Velikom Britanije i Sjeverne Irske te saSjedinjenim Američkim Državama, te ćemo u idućih nekoliko dana objaviti odluku”, dodao je francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Francusko i saudijsko ratno zrakoplovstvo spremno je za zračne udare na ciljeve kemijskih bojnih otriva u Sirijskoj Arapskoj Republici


Ako dođe do zračnih udara, nastavio je, oni neće biti usmjereni na saveznike sirijske vlade ili nekog određenog, već na kemijska postrojenja sirijske vlade.

Princ Kraljevine Saudijske Arabije, Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud  je kazao da bi i njegova zemlja mogla sudjelovati u vojnoj akciji u Sirijskoj Arapskoj Republici nakon kemijskog napada u kojem je u istočnoj Ghouti, nadomak Damaska, poginulo najmanje šezdeset ljudi, a ranjeno njih oko tisuću.

“Ako naše savezništvo s našim partnerima to bude zahtjevalo, bit ćemo u tome”, kazao je Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Ranije je ministar vanjskih poslova Kraljevine Saudisjke Arabije, Adel bin Ahmed Al-Jubeir izjavio kako je satajalište službenog Rijada da odgovorni za napad moraju položiti račune i da ih se mora privesti pravdi.

“Treći element je linija koju se ne smije prijeći i koju određuju Francuska. Ta ‘crvena linija’, koju dijele i druge sile, nema nikakve veze s raspravama koje se vode u Vijeću sigurnosti UN-a”, kazao je Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron na zajedničkoj konferencij za medije s princom Mohammadom bin Salmanom bin Abdulaziz Al Saudom koji je u posjetu Parizu

Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron je danas također stao u obranu prodaje oružja koaliciji predvođenoj Kraljevinom Saudijskom Arabijom koja vojno djeluje u Republici Jemen, iako je izrazio zabrinutost zbog humanitarne situacije te će prije ljeta organizirati konferenciju o tom pitanju.

“Do ljeta ćemo održati zajedničku konferenciju o Republici Jemen kako bismo razjasnili što se čini i što treba učiniti”, kazao je Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, dok je princ Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud kazao da koalicija sve čini kako bi izbjegla civilne žrtve. Priznao je, međutim, da su greške u oružanim sukobima neizbježne, prenosi britanski Reuters.

Kako je trodnevni posjet saudijskog princa MBS Francuskoj Republici ne samo političke već i gospodarske naravi, on je zaključen potpisivanjem čak s devetnaest sporazuma između francuskih i saudijskih tvrtki u vrijednosti većoj od osamnaest milijardi američkih dolara.

Kako je trodnevni posjet saudijskog princa MBS Francuskoj Republici ne samo političke već i gospodarske naravi, on je zaključen potpisivanjem čak s devetnaest sporazuma između francuskih i saudijskih tvrtki u vrijednosti većoj od osamnaest milijardi američkih dolara

Dvije strane potpisale su sporazume u više područja, od petrokemije, pročišćavanja vode, turizma, kulture te zdravstva i poljoprivrede, doznaje se iz priopćenja s gospodarskog francusko-saudijskog foruma na kojem su sudjelovali čelnici kompanija i predstavnici dviju vlada.

Najznačajniji je sporazum o petrokemijskom projektu između francuskog Totala i saudijske kompanije Aramco. Investicija od pet milijardi dolara omogućit će izgradnju postrojenja u Jubailu, gdje se već nalazi najveća rafinerija Totala u svijetu.

Kompanije Suez, Veoila, Schneider Electric, Safra, Orange i JCDecaux čine društvo odabranih, a francusko-saudijski investicijski fond Five Capital najavio je svoje prve dvije investicije s tvrtkama Webedia i Suez.

Posjet saudijskog princa MBS pokušaj je privlačenja stranih ulaganja sa Zapada u saudijsku monarhiju. Princ Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud je nedavno objavio paket reformi naziva “Vizija 2030” kojim želi liberalizirati i modernizirati gospodarstvo svoje zemlje Kraljevine Saudijske Arabije, koja je još uvijek uvelike ovisna o nafti. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Facebook Komentari