Premijer Republike Turske, Binali Yıldırım izrazio punu podršku pristupanju BiH u EU i NATO Savez

Turski premijer danas završava dvodnevnu posjetu BiH, u koju je došao na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića

Premijer Republike Turske, Binali Yıldırım izrazio je danas u Sarajevu potporu pristupanju Bosne i Hercegovine u članstvo Europske unije i NATO Saveza te je najavio posjetu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana sredinom godine kada bi dvije zemlje trebale potpisati više sporazuma o suradnji.

“Podržavamo vaše učlanjenje u Europsku uniju i nastavit ćemo pružati podršku po tom pitanju“, rekao je turski premijer Binali Yıldırım nakon susreta s bosanskohercegovačkim kolegom Denisom Zvizdićem. Pri tome je pojasnio kako Republika Turska želi povećati broj turskih investitora u BiH kako bi se otvarala nova radna mjesta.

„Zamolio sam premijera da kao važna članica NATO-a, Republika Turska nastavi pružati potporu BiH, a posebno da se založi za mogućnost aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO Savezu, čije aktiviranje očekujemo na jednom od sljedećih sastanaka. Republika Turska je uvijek bila na strani BiH i snažno podržavala ova dva prioriteta”, kazao je Denis Zvizdić

Dodao je da će predsjednik Republike Turske,  Recep Tayyip Erdoğan sredinom godine posjetiti BiH te da će tada biti potpisano deset sporazuma između dvije zemlje.

“Odnosi između BiH i Turske će se unaprijediti i uspjet ćemo razviti bolju suradnju“, istaknuo je turski premijer Binali Yıldırım. Po njegovim riječima postignut je i dogovor o izgradnji prometnice Sarajevo-Beograd, a do sredine godine će se utvrditi s kojim novčanim izvorima će se prometnica graditi.

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdoğan sredinom godine ce posjetiti Bosnu i Hercegovinu te da će tada biti potpisano deset sporazuma između dvije zemlje

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je kako je “Turska istinski prijatelj BiH koji se nikada nije miješao u unutarnje stvari”, prenosi Radio Sarajevo.

Dodao je kako je od Republike Turske zatražio potporu u približavanju članstvu BiH u EU i NATO Savezu.

“Odnosi između BiH i Turske će se unaprijediti i uspjet ćemo razviti bolju suradnju“, istaknuo je turski premijer Binali Yıldırım.

„Zamolio sam premijera da kao važna članica NATO-a, Republika Turska nastavi pružati potporu BiH, a posebno da se založi za mogućnost aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO Savezu, čije aktiviranje očekujemo na jednom od sljedećih sastanaka. Republika Turska je uvijek bila na strani BiH i snažno podržavala ova dva prioriteta”, kazao je Denis Zvizdić, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić je na konferenciji za novinare izjavio kako je Republika Turska izrazila spremnost da najmanje pet godina jamči izvoz mesa iz BiH u Tursku, što omogućava dugoročne planove za ulaganje u taj sektor.

Iznio je podatke i kako je Republika Turska među prvih deset trgovinskih partnera BiH. Obujam razmjene u prošloj godini iznosio je 1,2 milijardi maraka, a u ovoj godini očekuje se rast na dvije milijarde maraka. (Theo Ljubić, Radio Sarajevo, Reuters)

Facebook Komentari