Predsjednica RH: Voda je nacionalno blago, čuvati suverenitet nad izvorima

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović boravi u Splitu, gdje je sudjelovala na konferenciji Slobodne Dalmacije “Gospodarenje vodama u Hrvatskoj”. Predsjednica je s ministrom ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem održala uvodni govor. Vodama moramo kvalitetnije gospodariti. Voda je veliko nacionalno bogatstvo i njena vrijednost će biti još izraženija u budućnosti. Trebamo čuvati suverenost nad izvorima pitke vode, poručila je predsjednica.

Na konferenciji su spomenuti i problemi – u hrvatskom vodovodnom sustavu izgubi se polovina pitke vode tako da će u skoro vrijeme biti nužna velika ulaganja u rekonstruciju vodovodnog sustava, ali i u sustav navodnjavanja. Rečeno je kako čak 14 posto stanovnika nije spojeno na vodovodne sustave. “U cilju provedbe mjera za smanjenjue gubitaka tijekom 2017., akcijski je plan za sufinanciranje programa smanjenja gubitaka za 2018. Ovim planom ukupni znos od 120 miliuna kuna, od čega Hrvatske vode sufinanciraju 100 milijuna kuna, a javni isporučitelji 20 milijuna kuna – započeli smo rekonstrukciju vodovodne mreže u RH”, izjavio je ministar Tomislav Ćorić, prenosi HRT.

Nakon konferencije predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se sastala sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom. Kako doznajemo, Opara će kod predsjednice lobirati za projekte vodoopskrbe i kanalizacijske infrastrukture koji su dovedeni u pitanje, jer se državne institucije ne mogu dogovoriti o nositelju investicija. Također bi trebali razgovarati o sanaciji Karepovca, prometu, nezaobilaznoj Spaladium areni te drugim nagomilanim problemima u Splitu.

Facebook Komentari