Republika Poljska kupuje od Sjedinjenih Američkih Država obrambeni raketni sustav Patriot

Lani je NATO Savez rasporedio četiri međunarodne bojne u Republici Poljskoj i u trima baltičkim zemljama kao upozorenje na eventualno rusko zaposjedanje tuđeg teritorija nakon pripojenja Krima 2014. godine, a američka vojska u Litvu je poslala Patriot raketne susave u okviru aktualne vojne vježbe

Republika Poljska je danas potpisala najveći ugovor o nabavci oružja u svojoj povijesti, dogovorivši se sa Sjedinjenim Američkim Državama o kupnji obrambenog raketnog sustava Patriot korporacije Raytheon za 4,75 milijardi dolara (3,8 milijardi eura).

“Ovo je izvanredan, povijesni trenutak. To je uvođenje Poljske u potpuno novi svijet vrhunske tehnologije, modernog naoružanja i obrambenih sredstava”, istaknuo je poljski predsjednik Andrzej Sebastian Duda na svečanosti potpisivanja ugovora.

Republika Poljska, članica NATO saveza, jača svoje oružane snage od ruske aneksije Krima iz 2014. godine. Dvije trećine njezinog naoružanja je iz doba dok je još bila u sovjetski predvođenom, kasnije propalom Varšavskom paktu.

“Ovo je izvanredan, povijesni trenutak. To je uvođenje Poljske u potpuno novi svijet vrhunske tehnologije, modernog naoružanja i obrambenih sredstava”, istaknuo je poljski predsjednik Andrzej Sebastian Duda na svečanosti potpisivanja ugovora.

Sporazum o nabavci raketnog sustava Patriot ublažit će nedavno nastale tenzije između Varšave i Washingtona, njezinog glavnog saveznika u euroatlantskom paktu, zbog donošenja zakona u siječnju ove godine koji predviđa zatvorsku kaznu za bilo kakvu tvrdnju da je Republika Poljska sudjelovala u holokaustu.  Sjedinjene Američke Države smatraju kako ta mjera ugrožava slobodu govora, dok dužnosnici Države Izrael tvrde kako ona odgovara negiranju holokausta, što Republika Poljska odbacuje.

Dogovor u srijedu uključuje četiri sustava Patriot, a Varšava s Washingtonom službeno pregovara o drugoj fazi razvoja vojske koja uključuje nabavku dodatne vojne opreme, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“Očekujemo da će Poljska dosta brzo preći u drugu fazu. Izrazili su želju da to učine do kraja godine”, otkrio je Wesley D. Kremer iz korporacije Raytheon Company

“Očekujemo da će Poljska dosta brzo preći u drugu fazu. Izrazili su želju da to učine do kraja godine”, otkrio je Wesley D. Kremer iz korporacije Raytheon Company.

Taj će dogovor omogućiti Republici Poljskoj da sudjeluje u raketnim i zračnim operacijama sa saveznicima iz NATO saveza koje već imaju taj sustav, a to su Kraljevina Nizozemska, Savezna Republika Njemačka, Kraljevina Španjolska i Republika Grčka, naglasili su dužnosnici američkog State Departmenta. (Theo Ljubić, REUTERS)

Facebook Komentari