Predsjednica u Argentini: Hrvatska umire

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na desetodnevnoj je turneji po Južnoj Americi koji uključuje službene posjete Republici Argentini i Republici Čileu te radni posjet Saveznoj Republici Brazilu.

U mjestu Lujan predsjednica se obratila grupi hrvatskih iseljenika kojima je rekla da joj drago što je i ovaj susret, kao i onaj nedavno Australiji i Novom Zelandu, počeo misom te da se nada da će uz Božji blagoslov odraditi posao zbog kojega je došla.

“Zahvaljujem svima koji se trudite održati hrvatske običaje i prenosite to na svoju djecu. Uz roditeljsku ljubav to je najljepši dar koji možete prenijeti na svoje dijete”, rekla je.

“Znam da ste mnogi otišli teška i tužna srca. Potičem vas da pazite jedni na druge i da čuvate hrvatski jezik i kuluru i veze s domovinom. Nadam se da ćete se vraćati u Hrvatsku. Hrvatskoj je potreban život, Hrvatska umire demografski i moramo napraviti mnogo toga da bi je oživjeli, a ponajviše unijeti vjeru u narod, domovinu i budućnost”, zaključila je predsjednica.

Naglasila je i koliko su bitne veze između iseljenika i domovine jere “bez zajedništva nema budućnosti”.

Predsjednica će u ponedjeljak u Buenos Airesu posjetiti Hrvatski klub kulture „Doc Sud“ i Školu časnih sestara „Cristo Rey“ te položiti vijenac na spomenik generalu San Martínu. Susretom s predsjednikom Republike Argentine Mauricijem Macrijem predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović započet će bilateralni dio posjeta Republici Argentini. Bit će nazočna i potpisivanju Programa kulturne suradnje između Republike Hrvatske i Republike Argentine te će se susresti s potpredsjednicom Republike Argentine i predsjednicom Senata Gabrielom Michetti. U Gradskoj skupštini Grada Buenos Airesa hrvatskoj Predsjednici bit će dodijeljeno priznanje „Počasna građanka Buenos Airesa“, a u Veleposlanstvu Republike Hrvatske na svečanom prijamu predsjednica Grabar-Kitarović uručit će odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske istaknutim pojedincima, udrugama i klubovima hrvatskog iseljeništva, piše N1.

Facebook Komentari