Vjerovnici Agrokora s Plenkovićem, stiže i Sberbank

Vjerovnici s Vladom žele razgovarati o novom povjereniku za Agrokor nakon što je Ante Ramljak podnio ostavku.

Tijekom dana u Banske dvore na pregovore s Vladom doći će predstavnici svih velikih vjerovnika Agrokora, a očekuje se i da će premijer Andrej Plenković nakon sastanka objelodaniti koga će Vlada predložiti kao novog izvanrednog povjerenika koncerna, piše Večernji list.

Vjerojatno će tek nakon što vjerovnici amenuju njegov izbor Plenković javno predstaviti ime čovjeka o kojem javnost nagađa danima, a izbor neće biti jednostavan jer se mora zadovoljiti i politički interes i interes vjerovnika, a oni nisu komplementarni.

Vjerovnici žele osobu koja je već intenzivno upoznata s procesom, dok Plenkoviću treba osoba koju se neće moći prozvati za sukob interesa te koja će biti politički prihvatljiva.

Vlada bi trebala obaviti razgovor s kreditorima roll-up aranžmana s kojima valja dogovoriti da ne posegnu za aktiviranjem klauzula ugovora koje im omogućuju da podignu kamatu na 1,06 milijardi eura teško zaduženje. Kredit je u cijelosti povučen, odnosno povučeno je 480 milijuna eura svježeg kapitala, iz kojeg je do sada podmireno više od 100 milijuna eura starog duga dobavljačima te je financirano tekuće poslovanje Agrokorovih tvrtki uoči prošle turističke sezone.
Za ovu sezonu Agrokor je likvidan i ima oko 200 milijuna eura na računu.

Najveći kreditori tog aranžmana su Knighthead Capital, Zagrebačka banka i VTB banka, a prva dva kreditora su članovi privremenog vjerovničkog vijeća.
Ruski Sberbank sudjelovao je na sjednicama vjerovničkog vijeća aktivno, a potvrdio je i da dolazi na pregovore u Vladu.

Share This Article