Crveni meteoalarm izdan je za područje Kvarnera, Karlovca i Zagreba

Temperature u Hrvatskoj i dalje padaju. Meteoalarm svoja upozorenja je od ponedjeljka proširio na cijelu zemlju.

Crveni meteoalarm izdan je za područje Kvarnera, Karlovca i Zagreba. Za Dalmaciju , Slavoniju i Gospić izdano je žuto upozorenje zbog niskih temperatura. Crveni meteoalarm upalio se se zbog jakog vjetra upalio za područje Kvarnera i Velebitskog kanala. “Jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura. najjači udar vjetra 35-75 cv (65-140 km/h)”, stoji u objašnjenju Meteoalarma zašto je upaljen crveni alarm.

Narančasti alarm, koji je samo malo slabije upozorenje od crvenog, upaljen je zbog jakog vjetra diljem obale, odnosno u Istri i riječkoj regiji te u cijeloj Dalmaciji.

Za dubrovačku, kninsku i splitsku regiju žuti alarm je izdan zbog jakog vjetra, niskih temperatura i susnježice i snijega.

DHMZ prognozira da će biti pretežno oblačno, povremeno sa snijegom, osobito u gorskim predjelima i u Slavoniji. U Dalmaciji će mjestimice biti i susnježice. U Istri bez oborina uz dulja sunčana razdoblja.

Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, u gorju s olujnim udarima.

Na Jadranu umjerena i jaka bura, ponegdje i olujna, podno Velebita i s orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -14 i -8, a na Jadranu od -5 na sjevernom do 1 °C na južnom dijelu. Najviša dnevna u gorju od -12 do -9, u nizinama od -8 do -3, a na Jadranu između -2 i 3 °C.

U utorak oblačno sa snijegom. Potkraj dana prestanak oborine i postupno razvedravanje.

U srijedu djelomice sunčano uz vrlo hladno jutro. I u četvrtak ujutro vrlo hladno. Danju jače naoblačenje i oborine, mjestimice snijeg, a ponegdje i kiša koja će se smrzavati na tlu. U srijedu i četvrtak najniža temperatura zraka od -15 do -10, no mjestimice će biti još i niža (i do -20 °C, osobito u gorju).

U utorak i srijedu na Jadranu djelomice sunčano, još u utorak uz umjerenu do jaku buru. U četvrtak jačanje istočnjaka i juga te jače naoblačenje mjestimice s kišom, ali ponegdje i snijegom, osobito na sjevernom Jadranu. Jutra vrlo hladna uz umjeren mraz, a tek u četvrtak danju malo toplije vrijeme.

Vremenske prilike su posljednjih dana stvorile mnogobrojne probleme širom zemlje. Otežano se prometuje autocestama, ali i ostalim prometnicama u zemlji, zbog velikih nanosa snijega pojedina mjesta su odsječena, a u čišćenje se morala uključiti i vojska.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u priopćenju je savjetovala školama, budući da se hladni val nastavlja, same procjene hoće li održati nastavu ili neće.

Prema najavama prognostičara, najgore tek dolazi.

Stanje na cestama

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obratno, javlja HAK.

Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom isključuju se na čvoru Kikovica (A6) u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica (u oba smjera), te odmorištima prije Bosiljeva u smjeru Rijeke ili Dalmacije. (Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste zajedničkim kapacitetima obavljaju aktivnosti s ciljem što bržeg postizanja prohodnosti za teretni promet).

Za sav promet zatvorene su:

autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 Gračac-Obrovac-Karin, osim za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom),
Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene,
autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke (zbog oštećenja bukobrana),
DC1 Udbina-Gračac-Knin (zbog snježne vijavice),
DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Čavle-Kikovica-Delnice,
riječka obilaznica (A7) između čvorova Škurinje i Orehovica,
A7 čvor Draga-čvor Šmrika,
Jadranska magistrala (DC8) Bakar-Novi Vinodolski,
DC25 Gospić-Karlobag,
Paški most,
LC58107 od Kraljevice (DC8) do Križišća (DC501),
ŽC5030 Platak-Kamenjak.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina).

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te dijelu Dalmacije. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a upozoravamo i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.

Zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost vozači koji prometuju cestama kroz Gorski kotar pozivaju se na krajnji oprez. Također, upozoravamo sve sudionike u prometu da prilagode vožnju trenutačnim uvjetima na cesti i ne kreću na put bez zimske opreme. Zbog opasnosti od lavine za sav promet zatvorena je ŽC5068 Vrata-Fužine. Promet je preusmjeren na cestu Delnice-Kraljev Jarak-Fužine i obratno.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima.

Snijeg u Dalmaciji

Kao što su meteorolozi i najavljivali, snijeg je jutros počeo padati i u Dalmaciji.

Sitan snijeg koji se ne zadržava na tlu pada u nedjelju u Splitu i njegovoj široj okolici, u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje kažu da za sada nemaju ozbiljnijih poziva za pomoć.

Snijeg je u nedjelju iznenadio i Šibenčane, Dubrovčane, stanovnike Dalmatinske zagore i otoka. Temperatura u Splitu spustila se na 1 stupanj, no zbog jakog sjeveroistočnog vjetra, dojam je da je i hladnije. Prema prognozama, sitan snijeg padat će i poslijepodne, te u ponedjeljak ujutro. Sve su ceste u Županiji splitsko-dalmatinskoj prohodne.

Zbog snijega, na konavoskim brdima u nedjelju ujutro proglašeni su zimski uvjeti, za vozila je obvezna zimska oprema. Tijekom noći i jutra palo je od 2 do 4 centimetra snijega, a ima i poledice. Na terenu su ralice konavoske Zimske službe koje čiste ceste, pa većih poremećaja u prometu, za sada, nema, priopćila je općina Konavle. Na makarskim prometnicama, izuzev prometnice Makarska-Vrgorac, u nedjelju prijepodne nije bilo snijega, spomenuta prometnica redovito se čisti i posipa, a zimska oprema je obvezna, doznaje se u makarskoj policiji i Gradskom centru Osejava.

Snijeg pada na Biokovu, protekle noći i jutros palo je 15-ak centimetara novoga, pa je na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri visok oko dva metra, a u nanosima ima ga i do tri metra. Biokovska prometnica sve od prijevoja Staza zasuta je snijegom. Zbog visokih snježnih nanosa, dolazak smjene HRT-ove posade na odašiljač na Biokovo, planiran za ponedjeljak, je upitan, doznaje se od dežurnog tehničara na biokovskom odašiljaču na Svetom Juri, prenosi N1.

Facebook Komentari