Kulić: Rasprava o Agrokoru treba se voditi u DORH-u, a Ramljak može dati ostavku, ali mora vratiti novac

I dalje se ne zna tko će naslijediti izvanrednog povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka koji je podnio neopozivu ostavku. Odvjetnički tim Ivice Todorića protiv Ramljaka je podnio novu, treću kaznenu prijavu. O situaciji u Agrokoru u Novom danu govorio je ekonomski stručnjak Slavko Kulić.

Kako ocjenjujete ovaj zastoj u kojem nemamo povjerenika, nema niti regularnog vjerovničkog vijeća, nagodba je odgođena?

“Rasprava o Agrokoru treba se voditi u DORH-u, a ne od strane pojedinačnih privatnika, analitičara, sintetičara ili takozvanih Vladinih povjerenika. Mi temu Agrokora zapravo još nismo otvorili. Hrvatska nije u ništa boljoj poziciji od Agrokora. Na tuđoj moći opstanka i razvoja nema.

Ramljak je podnio neopozivu ostavku, hoće li sve ostati na tome ili će se provesti istraga o tome je li bilo nedozvoljenih radnjih?

“Gospodin Ramljak može dati ostavku pod uvjetom da vrati novac koji je dobio za uslugu koju nije izvršio. Nije ni blizu rješavanja problema kojeg se prihvatio.”

Postoji više scenarija, hipotetički se može vratiti u Texo i raditi kao savjetnik u Agrokoru.

“Može jer je zapravo tako i počelo, da sile izvan nas samih dođu do stava o Agrokoru i daju rješenja. Njegova zamjena neće značiti ništa.”

Hoće li novi izvanredni povjerenik dovesti svoje ljude?

“Sasvim sigurno. To je i uvjet, ne može nastaviti gdje je ovaj stao jer je upitan sam pristup problemu. Ja znam kako je Agrokor nastao. Institucije koje su odgovorne za stanje u Agrokoru, HNB, ZABA, HANFA, DORH… Još nitko povodom toga što su one učinile nije nitko progovorio.”

Nije se ozbiljnije propitivala odgovornost državnih institucija?

“Takvu potporu politike u Hrvatskoj osim Ivice Todorića nitko nije imao. Dobio je tisuće kredita, a ne zna se na što je to sve potrošeno. Ivica Todorić se izgubio u kontroli moći kojoj je težio. Smatram da je predmet Agrokora više temelj DORH-a nego drugih rasprava.”

Politika jest bila sklona koncernu, a sad se koncern kao nacionalni problem vratio politici. Što znači ovaj državni intervencionizam?

“Tvrdim da zrela politička vlast mora jednako voditi brigu o privatnom i društvenom sekotru i nije sporno što se prihvatila pomoći. No ako ne uspije, predsjednik Vlade snosit će odgovornost jer nije razumio svoju dužnost.”

Zašto se Antoniu Alvarezu nije dopustilo da ostane?

“Ne znam zašto bi mu se to dalo jer on uopće ne razumije naš mentalni sklop. Uprava Agrokora nikad nije vodila evidenciju, činjenično stanje onoga što se dogodilo. Uprava je bio samo Todorić jer ni svojoj djeci nije dao uvid, a kamoli nekom drugom.”

Ramljak je na Saborskom odboru rekao da je naslijedio cijelu mrežu ljudi, ali je on doveo i svoju mrežu.

“Ne radi ništa drugo od onoga što je radio Todorić. Ako on misli napustiti funkciju, a uzeti novac, onda ništa nije napravio.”

Je li u svojih 10 mjeseci Ramljak ipak napravio nešto dobro?

“Ne može se kazati jer nije izašao s rezultatom rada, a uzeo je novac. Nije ništa napravio, ne može ga se ni hvaliti ni kuditi.”

Premijer je rekao da ima dosta zainteresiranih za novog izvanrednog povjerenika.

“Zainteresiranih može biti i i bit će puno, ali ja ne vidim niti jednog kome bih dao mandat.”

Facebook Komentari