Što građanima donosi mini reforma pravosuđa, dobro pitanje. Brži sudovi? Ne baš

Mini reforma pravosuđa. Još jedna u nizu. Dok mladi koji su iselili iz Hrvatske kao jedan od glavnih razloga odlaska navode loše, sporo i neučinkovito pravosuđe iz Banskih dvora stiže obećanje – današnjom izmjenom šest zakona vezanih uz sudstvo – pravosuđe će biti dostupnije građanima. Znači li to i brže? Zasad nije jasno.

Od danas bi se pravosudni procesi trebali odvijati barem malo brže – uvjerava Vlada.

“Dakle riječ je o jednoj, pa možemo reći mini reformi u konekstu pravosuđa”, kazao je premijer Andrej Plenković.

A što se ustvari događa? Otkad je “Kukuriku vlada” uvela mogućnost plaćanja pola kazne na licu mjesta – smanjio se broj prekršajnih predmeta, pa će sada ministar dati manjim sudovima dobar dio posla sa središnjih većih sudova. Mještani manjih sredina tako će će u svom gradu – imati suce s većim ovlastima.

“U okviru te mjere vrlo je snažna i naša želja za tim da pravosuđe bude dostupnije građanima”, kaže ministar Bošnjaković.

Osim spajanja prekršajnih i općinskih sudova, mini reforma propisuje i kraći rok, odnosno, brže imenovanje novih sudaca, manje miješanje politike tako da ministar više neće moći imenovati pojedine suce. Donosi i jasnije procedure za izbor predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika.

Sve dobre ideje dolaze od našeg bivšeg ministra – poručuju mostovci – ali, tvrde, polovično su ih preuzeli.

“I u tom smislu smo napravili konkretne korake i ovi zakoni koje smo dali u proceduru su puno kvalitetniji i puno opsežniji nego ovo šta je Vlada napravila”, komentira politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

No javnost još uvijek kao glavni problem pravosuđa percipira sporost, primjerice zakazivanje rasprava s nekoliko mjeseci razmaka.

“Nisam ni je zadovoljan kako funkcionira i sasvim sigurno imamo jako puno prostora za napredak i sad da vam ja kažem od idućeg ponedjeljka će biti bolje. Mi očekujemo koninuitet toga da bude bolje”, kaže Bošnjaković.

Da bude bolje očekuje tisuće blokiranih i ovršenih – ministar novi Ovršni zakon najavljuje do ljeta. Kaže kako će se sigurno smanjiti troškovi ovrhe. Te kako se neće više događati da se nekome blokira račun, a da on o tome apsolutno ništa prije ne zna – kao što se događa sad, piše N1.

Share This Article