Snijeg stvara probleme – vojska pomaže, prevrnula se cisterna

Snijeg i dalje otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog jakog vjetra vrijede uobičajena ograničenja između svetog Roka i Maslenice, čvorova Kikovice i Delnica na krčkom mostu. Ne vozite bez zimske opreme. Ni danas u većini škola na područjima gdje snijeg stvara poteškoće nema nastave, a u pomoć stanovništvu dolazi i Hrvatska vojska.

U Delnicama je noćas, prema prognostičarima, napadalo novih 30-tak cm snijega, no građani i dežurne službe tvrde drugačije. Kažu da je sigurno palo preko pola metra snijega. Vožnju iz Rijeke u Gorski Kotar, osim što pada snijeg, otežava jaka, gotovo orkanska bura. Jedno je vozilo završilo na razdjelniku između dvije strane autoceste. Stoga u dežurnim službama upozoravaju i stalno ponavljaju – ako već morate krenuti na put – krenite uz puno, puno opreza.

Ivica Knežević, gradonačelnik Delnica rekao je da situacija nije kaotična, ali je vrlo složena. “Snijeg neprestano pada, od jučer popodne. Količine su znatno veće od onih koje su prognostičari službeno najavili. No problem nije u tome, već u tome što ne znamo kad će to prestati. Osigurani su domovi i stanovništvo tako da se do svake kuće može doći. To su enormne količine snijega. Nema škole, zbog učenika koji nemaju pješačke hodnike, već moraju hodati po cesti. To je vrlo opasno jer jedva prolazi auto. Ostale službe normalno rade. Vjerujem da neće biti razloga da se obustavi posao radi nemogućnosti prolaza”, istaknuo je. Gradonačelnik se posebno zahvalio hrvatskoj vojsci za koju je rekao da ima važnu ulogu u ovakvim situacijama. “Ovog časa je na terenu 6 njihovih vozila i stotinjak pripadnika HV-a”, rekao je.

Na zahtjev župana Ličko-senjske županije, vojska je angažirana kao ispomoć operativnim snagama civilne zaštite u otklanjanju posljedica snježnog nevremena. Na području grada Gospića na cesti Kosinj – Perušić te na području općina Donji Lapac i Korenica.

Dvadesetak centimetara novog snijega napadalo je noćas na sjeveru zemlje, najviše na bednjanskom, ivanečkom i štrigovskom području. Zimska je služba proglasila treći stupanj pripravnosti što znači da pedesetak ralica na varaždinskom i tridesetak na međimurskom području čiste ceste. Zbog vremenskih uvjeta nastava se danas neće održati u osnovnoj školi u Svetom Jurju na Bregu. Zbog obilnog snijega i ledene ceste cisterna s desetak tisuća litara dizela se prevrnula između Leskovca i Slanja u Varaždinskoj županiji.

Nakon obilnog snijega i snažne bure – slijede i veliki temperaturni minusi. Meteoalarm izdao je crveno upozorenje za Primorje i Kvarner te Velebitski kanal, zbog sjeveroistočnog vjetra – koji bi mogao puhati i do 150 kilometara na sat, piše HRT.

Facebook Komentari