Financijski savjetnik Andrej Grubišić: Ništa ne bi trebao značiti odlazak Ramljaka, a i Texo bi trebao otići

Financijski savjetnik Andrej Grubišić ekskluzivno za HRT komentirao je situaciju oko odlaska Ante Ramljaka s mjesta izvanrednog povjerenika.

Iako je percepcija javnosti da je odlazak Ramljaka nešto što bi moglo ugroziti proces nagodbe. Ukoliko ne dođe do aktivacija klauzula iz roll up kredita koji predmnijevaju da bi njegovim odlaskom roll up kredit mogao doći na naplatu, za što mislim da je relativno mala vjerojatnost, jer ne postoji izvor iz kojeg bi se roll up kreditori sada mogli naplatiti, suština problema sugerira da unatoč njegovom odlasku, mislim da ta rola nije ključna za dovršetak procesa nagodbe, kaže Grubišić.

Dodaje kako će novi povjerenik ponovo biti postavljen od politike, a prema njegovim saznanjima prve reakcije ljudi kojima je to navodno ponuđeno bile su negativne.

Također, ističe kako se postavlja i pitanje daljnjeg angažmana Texo Managmenta. S obzirom da je zbog njihovog angažmana Ramljak i odstupio, razumnim se čini da prestaje i njihov angažman jer, unatoč činjenici da se radi o relativno maloj grupi vrhunskih profesionalaca, njihov izostanak iz procesa ne bi trebao ugroziti cijeli proces, smatra Andrej Grubišić.

Neobjavljivanje brojeva za kraj godine, barem nekakvih proforma nerevidiranih brojeva, može upućivati na potencijalno dva problema, smatra Grubišić.

Prvi problem je da dio biznisa ima znatno lošije rezultate od onoga što se očekivalo, tu prije svega mislim na Konzum. Što sugerira da ipak sve radnje za restrukturiranje nisu polučile rezultate koje bi očekivali. Druga stvar sklapanje nagodbe u okolnostima gdje vjerovnici ne disponiraju sa zadnjim relevantnim brojevima vezano za poslovanje cjelokupnog sustav je potencijalno problematično jer se nagodba može sklopiti u okolnostima nedovoljne informiranosti glavnih stakeholdera.

Grubišić očekuje i da će unatoč odlasku Ante Ramljaka u narednih šest mjeseci svi savjetnici koji su danas u Agrokoru otići i da će stvarni veliki problemi ostati isključivo na teret vjerovnika. Mislim da sustav nije rekonstruiran, dapače mislim da sustavu posebice Konzumu nije stavljeno dovoljno novca kako bi se počeo ozbiljnije restruktirurati i kada počnu prvi dugovi dospijevati na naplatu sustav neće imati dovoljno novaca da ih može servisirati, zaključuje Grubišić.

Facebook Komentari