Pupovac u Sarajevu ustvrdio da je položaj Srba u Hrvatskoj otežan, a to povezuje s oslobađajućom presudom Gotovini i Markaču

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ustvrdio je u Sarajevu kako je položaj Srba u Hrvatskoj pogoršan proteklih godina, najdrastičnije kada se HDZ pod Tomislavom Karamarkom pretvorio u stranku ekstremne desnice i nacionalizma, a sve je povezao s oslobađajućom presudom hrvatskim generalima u Den Haagu,piše HRT.

Pupovac je kao gost na tribini koju je organizirala sarajevska srpska kulturno-prosvjetna udruga “Prosvjeta” govorio o poziciji Srba u Hrvatskoj a pri tom je istaknuo kako je sada za srpsku zajednicu u Hrvatskoj najvažnije sačuvati dostignuta prava i ne dopustiti njihovo dalje ugrožavanje.

“Čuvamo ono što smo postigli i istodobno se suprotsavljamo onome što ugrožava postignuto i nastojimo ići dalje”, kazao je Pupovac pojašnjavajući kako je fokus na razvitku i jačanju institucija važnih za Srbe ali i na suradnji s hrvatskom vladom.

Pupovac je konstatirao kako su “turbulencije koje su zahvatile Hrvatsku od 2013. do 2017. još latentno prisutne”. Sve je povezao s “oslobađajućom presudom dvojici generala 2012.”, Anti Gotovini i Mladenu Markaču, uz konstataciju kako je to otvorilo prostor problematičnim društvenim promjenama.

“Počinje rasti i govor mržnje, netolerancija i antisrpski sentiment u Hrvatskoj koji, naravno, nije plitko posađen”, kazao je Pupovac.

Najdrastičnije pogoršanje položaja srpske zaujednice u Hrvatskoj povezao je razdobljem u kojemu je HDZ pod vodstvom Tomislava Karamarka napustio poziciju desnog centra i pretvorio se u, tvrdi Pupovac, stranku “ekstremne desnice i nacionalizma” a nakon toga je dodatni problem Srbima stvorilo pogoršanje odnosa između Hrvatske i Srbije.

U takvim okolnostima koje se, kako ocjenjuje Pupovac, još nisu bitno počele mijenjati, teško se boriti za status srpske nacionalne manjine i njena prava.

Pupovčeve ocjene odjek su ocjena Srpskog narodnog vijeća u izjavi od prošlog tjedna da položaj Srba u Hrvatskoj u proteklih pet godina nije unaprijeđen nego je unazađen te zahtjeva da institucije srpske zajednice moraju dobiti status manjinskih samouprava, da Srbi budu jače zastupljeni u državnim i javnim službama i da se osigura provođenje prava na jezik, pismo i obrazovanje.

Pupovac je u Sarajevu kazao kako je prioritetna zadaća raditi na razvitku sredina u kojima žive Srbi kao znatnije zastupljeno stanovništvo ali i ustrajati na sprječavanju asimilacije Srba u gradskim sredinama što je, kako kaže, veliki problem u sredini u kojoj, po njegovim rječima, traje neka vrsta “rata oko identiteta”.

Kao veliki problem naveo je taj što je školski sustav u Hrvatskoj “izrazito kroatocentričan”, posebice u povijesti, književnosti, umjetnosti i znanosti.

Istaknuo je kako bi tolerancija prema ćiriličnom pismu u službenoj uporabi, obrazovanju i medijskom prostoru bila iznimno važno postignuće u Hrvatskoj.

Jezične politike onih koji su u većini prilično su neosjetljive na razlike i sredstvo su ne za komunikaciju nego za unifikaciju pa su se samo u Istri uspjeli izboriti za toleranciju a svi drugi dijelovi Hrvatske jezično su “očišćeni od srbizama”, konstatirao je Pupovac, piše HRT.

Facebook Komentari