Grmoja: Ramljak je praktično ‘odstrijeljen’ i bit će maknut

Saborski zastupnik Nikola Grmoja, po završetku Odbora za gospodarstvo pred kojim su danas na zastupnička pitanja odgovarali izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak i ministrica Martina Dalić, rekao je kako je povjerenik već odstrijeljen.

“Povjerenik je već praktički odstrijeljen i bit će manknut”, rekao je Grmoja.

Je li oporba bila na visini zadatka?

Mislim da je format problematičan. Pitanja se izgube, zato sam ja išao s konkretnim pitanjima. Ramljak je bio puno konkretniji, iako ni on nije dao odgovor na sva pitanja. Martina Dalić nije dala odgovor ni na jedno pitanje. Mislim da će povjerenik uskoro biti maknut iz Agrokora.

Na temelju čega to zaključujete?

Dao je pokajničku izjavu da prihvaća odgovornost, ministrica Dalić je preuzela odgovornost za Lex Agrokor. Pokušao sam je navući da kaže što bi mijenjala i ona se izvlačila, očito je da nije sama pisala taj zakon, da su ulogu imali konzultanti i odvjetnička društva. Izgleda da je to društvo Šavorić. Čovjek je kasnije otišao iz tog ureda, vjerojatno da se smanji mogućnost štete za samu Vladu. Ono što je sigurno, nakon odlaska Mosta iz Vlade, da je to je bio jedini cilj, nisu pristali na tri povjerenika. Vidio sam kad sam to govorio možda kod Ramljaka žal što nisu pristali na to.

Zašto nije pristala ministrica Dalić?

Rekli su da je opsadno stanje, da će se dogoditi slom gospodarstva, da ne shvaćamo da u kriznim situacijama treba donositi brze odluke. Ne smije se dopustiti da bude angažirana firma povjerenika, i da sada u jednom tjednu zarađuje koliko je prije zarađivala u godini dana. To je moralno nedopustivo i odgovornost treba snositi ministrica. Zašto smatram da je ovo odstrel Ramljaka? To se vidjelo iz njegove prve rečenice gdje je pokušao imputirati da je izbor Mosta. Moguće je da ga je Petrov zvao, ali kao izbor HDZ-a. To je bila situacija u kojoj su i mediji i svi stvarali atmosferu da će se dogovditi slom i mi smo imali odgovornost da se to ne dogodi. Izglasali smo zakon i ponudili alternativni model financiranja na koji nisu pristali i vjerojatno zato smo bili izbačeni iz Vlade. Vidimo što su napravili nakon što je Most izašao iz Vlade.

Što očekujete da se događati s radom Odbora? Kosor je najavio da će se ovo činiti redovno.

Ako i bude činio redovno, vidite da ovo nije pogodna forma. Oporba ispada jalova, imate jedno pitanje i ako idete postavljati potpitanja, prekida vas predsjednik. Puno je pogodnije istražno povjerenstvo, zato su ga i ukinuli. Ovo je forma koja više odgovara vladajućima. Vidjelo se na izrazu lica Martine Dalić da joj nije svejedno nakon ispitivanja Mire Bulja i mene. Komentirala je to i kad je izlazila iz prostorije, očito smo je jako uznemirili.

Facebook Komentari