Premijer odgovorio na kritike Predsjednice RH: Ovo su podaci koje moramo dovesti u prvi plan

Nacrt prijedloga zakona o tržištu plina te o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, ali i davanje suglasnosti Hrvatskim cestama za zaduženje i Prijedlog zaključka u vezi s Dogovorom o izmjeni Dogovora između Vlade RH i slovenske Vlade o uvođenju zajedničkih službenih mjesta za obavljanje granične kontrole, bit će na dnevnom redu Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će u četvrtak i petak na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu tijekom kojeg će imati niz bilateralnih susreta sa svjetskim političkim čelnicima i predstavnicima poslovnog svijeta, doznaje se iz Hinine vijesti, a štogod na tu temu imao je kazati i sam premijer, doduše, vrlo kratko.

No, iskoristio je priliku i u svom se uobičajenom komentaru aktualnih pitanja i pregledu tjednih događaja posredno osvrnuo i na kritike Vladi koje je ranije danas uputila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

“Vidimo da je u javnosti česta tema koliko makroekonomski pokazatelji koji su jako dobri i na koje smo ponosni, imaju efekt na građane. Tu poveznicu moramo više emancipirati u našim nastupima. Prosječna plaća je porasla za tri posto, na godišnjoj razini za šest posto. Povećana je i potrošnja, posebno u Adventu čime su ljudi pokazali da su mnogi imali veću plaću – to su podaci koje moramo dovesti u prvi plan, nezaposlenost nam je rekordno niska, stopa zaposlenosti raste, nastavili smo s poreznim rasterećenjem. Sve su to mjere koje će osjetiti građani’, poručio je.

“Ministarstvo pravosuđa radi na pripremi novog cjelovitog Ovršnog zakona. Ministar pravosuđa i drugi ministri koji su vezani za ovu temu imaju jasnu zadaću da u sljedećim tjednima i mjesecima riješimo i taj problem koji opterećuje velik broj naših sugrađana”, istaknuo je Plenković.

Predsjednica RH opet kritizirala Vladu: Ako država ostvaruje bolje rezultate, onda se to mora vidjeti na računima građana. Blokiranih je puno

Podsjetimo, predsjednica je ranije danas upozorila da građani moraju osjetiti bolje ekonomske pokazatelje, odnosno osjetiti ih na svojim računima: “U zadnje su vrijeme ističu bolji makroekonomski pokazatelji. To treba pozdraviti. Ali ako država ostvaruje bolje rezultate, onda se to mora vidjeti na računima građana. Blokiranih je puno. Država mora naći način za deblokadu računa i donijeti novi Ovršni zakon”.

Plenković objasnio daljnje korake oko Uljanika i Ine

Danas je očito dinamičan dan, kazao je premijer u uvodu misleći na ranije danas održan i uži kabinet Vlade.

Prije dva dana je EK odobrila našu odluku oko jamstva Uljaniku što smatramo očekivanim, podsjetio je Plenković i dodao da je to odluka koja je donesena nakon intenzivnog dijaloga koji se vodio s EK te je zahvalio potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić.

Istaknuo da je bitno da se nastavi proces restrukturiranja Uljanika i da se nađe strateškog partnera te će na tom tragu biti usmjeren dijalog Vlade s Upravom.

Što se tiče Ine, naglasio je opstanak kompanije i činjenica da bi svim radnicima trebala biti ponuđena adekvatna zamjenska radna mjesta te je poručio: “Nastavljamo razmatranje ponuda za savjetnika i proces dijaloga s MOL-om oko otkupa dionica”.

Kad je pak riječ o odlasku u Davos, kazao je da će to biti prigoda za razgovore s brojnim svjetskim državnicima i gospodarstvenicima, velik je interes brojnih multinacionalnih kompanija za kontakte u različitim segmentima.

S obzirom na to da premijer odlazi u Davos, sjednica Vlade održana je dan ranije, odnosno danas, a na dnevnom redu otvorenog dijela, između ostalog, našao se Nacrt prijedloga zakona o tržištu plina te o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, ali i davanje suglasnosti i državnog jamstva Hrvatskim cestama za zaduženje kod Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb radi financiranja obrtnih sredstava, kao i Prijedlog zaključka u vezi s Dogovorom o izmjeni Dogovora između Vlade RH i slovenske Vlade o uvođenju zajedničkih službenih mjesta za obavljanje granične kontrole.

Vlada usvaja Prijedlog zaključka o prihvaćanju Akcijskog plana unaprjeđenja sustava socijalnih naknada za razdoblje od 2018. do 2020. godine te Prijedlog uredbe o ljetnom računanju vremena u 2018., 2019., 2020. i 2021. godini (EU) , a predviđeno je i osnivanje još jednog povjerenstva- ovaj put za prilagodbu klimatskim promjenama.

Pred Vladom je i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti društvu Zračna luka Split d.o.o. za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), radi financiranja građevinskih radova i opreme za provedbu projekta – Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split d.o.o. te Prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske.

Vlada daje i mišljenje Saboru na Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), čiji je predlagatelj Klub zastupnika Živoga zida i SNAGA-e te na Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave izabranih s liste grupe birača za 2016. godinu.

Vlada usvaja i zaključak u vezi s Protokolom između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH), Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda (UN) za izbjeglice i Hrvatskog pravnog centra (HPC) o izvođenju projekta „Praćenje postupanja policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova u području nezakonitih migracija i azila“ u 2018. godini, javlja N1.

Zbog odlaska Plenkovića u Davos, Vlada zasjeda danas, evo o čemu

Facebook Komentari