Iz Vlade poručuju da Lovrinović nema pojma o čemu priča oko Pelješkog mosta

Nakon što je saborski zastupnik Ivan Lovrinović ustvrdio da je zbog Pelješkog mosta Vladi stigao ultimatum oglasili su se iz Banskih dvora

‘Na temelju ozbiljnih informacija iz samog vrha Vlade, izražavam zabrinutost za realizaciju Pelješkog mosta, jer po našim saznanjima EK pisanim putem zahtijeva rješavanje granice na moru između Hrvatske i BiH prije realizacije gradnje’, rekao je Lovrinović na izvanrednoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru te zatražio da se o svemu očituje premijer Andrej Plenković.

Od premijera traži da ‘javno, nedvosmisleno, bez uvijanja i diplomatske uglađenosti’ odgovori je li'”ikakvim dokumentom u posljednja tri mjeseca’ EK tražila od Hrvatske rješevanje pitanja granice na moru sa BiH i je li početak izgradnje Pelješkog mosta vezan uz sporazum o granici na moru između dviju država, odnosno je li EK prije odobravanja financiranja tražila od Vlade jamstvo da je postignut sporazum s BiH glede Pelješkog mosta i je li to bio njihov uvjet?

Ako je to točno, hoće li naši partneri iz Europske unije poštovati hrvatsku suverenost i činjenicu da Hrvatska most gradi na svom teritoriju, da su sve zakonske i projektne pretpostavke ostvarene, zapitao se Lovrinović.
Vlada: Novac je odobren
Korespondencija između Komisije i Vlade je stalna, pojašnjavaju iz Banskih dvora za tportal, no zapreke za gradnju mosta, dodaju, nema.

U izjavi za tportal u Vladi podsjećaju da je EU već odobrio novac za sufinanciranje Pelješkog mosta. ‘Nema nikakvih zapreka jer Komisija ne bi potpisala ugovor o sufinanciranju’, kažu za tportal u Vladi.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, podsjećaju, još je u lipnju prošle godine s europskom povjerenicom Corinom Cretu potpisala odluku o prihvaćanju sufinanciranja velikog infrastrukturnog projekta ‘Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom’.

‘Gospodin Lovrinović o tome očito ne zna ništa. Podsjećamo da je novac odobren i da je odobreno financiranje od 357 milijuna eura za gradnju mosta. Hrvatske ceste su nedavno odabrale izvođača, a otvorena bilateralna pitanja, pa tako i s BiH, Hrvatska će rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa’, poručuju iz Vlade za tportal.

Lovrinović pita Plenkovića: Je li istina da je EK postavila ultimatum Vladi oko Pelješkog mosta i granice s BiH

Facebook Komentari