Prijam predsjednice Republike u povodu obljetnica priznanja RH i mirne reintegracije

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović upriličila je u iločkom Gradskom muzeju prijam u povodu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 20. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Predsjednica je pozdravila sve nazočne, a posebno doajena diplomatskog zbora, apostolskog nuncija Giuseppea Pinta. Hvala vam na riječima koje ćete nam uputiti u ime diplomatskog zbora i Svete Stolice, na čiju smo se potporu kroz povijest uvijek mogli osloniti. Drago mi je što vas sve mogu pozdraviti u Iloku, krajnjoj istočnoj točki Republike Hrvatske. Vaš odaziv na ovaj svečani prijam u povodu jednog od najvažnijih datuma u cjelokupnoj povijesti i jubilarne obljetnice mirne reintegracije doživljavamo kao priznanje vaših država našim nastojanjima da u relativno kratkom vremenu, a nakon pola stoljeća iskustva života pod totalitarnim režimima uspješno izgradimo demokratski poredak i njegove ustanove, te postanemo odgovoran sudionik u međunarodnom životu, rekla je predsjednica Republike.

Hrvatski narod je tijekom svoje duge povijesti u zajedničkim državama od srednjeg vijeka do modernoga doba uspješno je sačuvao svoju državnost u ustanovama bana i Hrvatskog sabora. Višestoljetnu težnju za samostalnom državom napokon je, kao svoje povijesno i prirodno pravo, ostvario 1991. godine na temelju volje izražene narodnim referendumom 19. svibnja i odluke Hrvatskog sabora od 25. lipnja, odnosno 8. listopada 1991. godine, kazala je među ostalim predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Facebook Komentari