Predsjednica u Sloveniji: Imala sam niz upita hoću li ići, ali o tome uopće nisam dvojila

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u radnom je posjetu Sloveniji.

Predsjednica sudjeluje na svečanom ručku u Brdu kod Kranja kojeg u prigodi početka novog mandata upriličuje slovenski predsjednik Borut Pahor za predsjednike susjednih država.

”Zaželjela bih Vam puno uspjeha u nastavljanju obnašanja Vaše predsjedničke dužnosti i veselim se našoj daljnjoj suradnji, kako bilateralnoj tako i onoj u vođenju Procesa Brdo-Brijuni koji je od iznimnog značaja za naše jugoistočno susjedstvo”, rekla je Predsjednica.

Spomenula je prijepor o rješavanju graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije.

”Smatram da je posebno važno sastajati se, nastavljati i poticati dijalog. Iako sam imala niz upita hoću li u ovom trenutku ići u Sloveniju, o tome uopće nisam dvojila”, rekla je.

Istaknula je da su Republici Hrvatskoj dobrosusjedski odnosi sa svim susjedima vrlo važni. ”Uvijek je potrebno sagledati ukupnost naših pojedinih odnosa koji su mnogo više od nekoliko otvorenih pitanja koje nam je preostalo riješiti. Stoga, smatram da takva otvorena pitanja, pa i ono granično sa Slovenijom, treba rješavati otvorenim i prijateljskim dijalogom i ne dozvoliti da ona zasjene i dominiraju našim inače vrlo dobrim odnosima. Vjerujem da su naše dvije susjedne države, članice EU-a i NATO-a više nego sposobne to postići”, rekla je Predsjednica.

Sudionicima je pažnju skrenula na jugoistočnu Europu ”čija je budućnost, sigurnost i stabilnost također od vitalne važnost za sve naše države” te izrazila nadu da će ta tema biti prisutna i u nekoliko sljedećih predsjedanja – austrijskom u drugoj polovini godine, rumunjskom 2019. i hrvatskom 2020. godine, javlja dnevnik.hr.

Pahoru austrijski i mađarski predsjednici otkazali ručak, bit će hrvatska predsjednica i Talijan

Facebook Komentari