Povjerenstvo ne pokreće postupak protiv Kolinde Grabar Kitarović, ali Zdravko Marić bi mogao završiti i gore nego Tomislav Karamarko

Aktualni saziv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na čelu s Dalijom Orešković završava s radom, a mandat im istječe za mjesec dana.

U 10 sati počela je jedna od posljednjih sjednica trenutnog saziva Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na čijem je dnevnom redu, uz ostalo, donošenje odluke u predmetu potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić, saborskog zastupnika do 14. listopada 2016. Tihomira Jakovine; donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović te u predmetu ministra financija Zdravka Marića.

Povjerenstvo je raspravljalo o šest točaka dnevnog reda, nakon čega se povuklo na glasovanje i donijelo odluke.

Povjerenstvo je ustanovilo nerazmjer u isplaćenom bonusu (168.000 kuna) suprugu koji radi u Ini, odnosno izostanak prijave tog bonusa u imovinskoj kartici potpredsjednice Vlade i ministrice Martine Dalić.

Predloženo je da se Dalić kazni novčanom kaznom od 6000 kuna.

Orešković je podsjetila da je Dalić isticala da su podaci o bonusu poslovna tajna te da nije dobro razumjela upute iz obrasca prilikom popunjavanja podataka.

Odluku donose i o slučaju bivšeg SDP-ova saborskog zastupnika Tihomira Jakovine, koji je prije isteka roka od 12 mjeseci od odlaska s ministarskog mjesta postao predsjednik Uprave trgovačkog društva Aspira. Predlažu da se postupak ne pokreće zbog isteka roka, ali da se predmet proslijedi DORH-u.

Povjerenstvo odlučuje i o slučaju bivšeg direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Gorana Bradića, zbog povezanog odnosa s bivšim potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom. Bradić je Petrovu izdao uvjetnu suglasnost na zahtjev za kredit iz Programa poticane stanogradnje (POS) za gradnju obiteljske kuće.

Povjerenstvo predlaže sankciju od 5000 kuna Boži Petrovu, za kojeg su utvrdili da je bio u sukobu interesa. Međutim, Orešković je podsjetila da Povjerenstvo nije utvrdilo nikakvo utjecanje Petrova na Bradića.

U slučaju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Povjerenstvo neće pokrenuti postupak vezan za doktorski studij na Fakultetu političkih znanosti.

Povjerenstvo je prikupilo podatke od Fakulteta političkih znanosti te izvršilo uvid u nastavni plan i program o ritmu studiranja studenata.

U prvom semestru Predsjednica je upisala četiri predmeta, od čega su tri ocijenjena, a jedan joj je priznat otprije s magistarskog studija. U drugom semestru upisala je tri predmeta, od čega su joj dva predmeta priznata iz magistarskog studija, a jedan je položila. U trećem semestru upisala je dva predmeta, od kojih joj je jedan priznat otprije, a jedan je položila. Predsjednica je uredno upisala i četvrti semestar.

Povjerenstvo je dobilo uvid i o uplatama školarine Predsjednice, a fakultet je izvijestio Povjerenstvo i da je Grabar Kitarović prisustvovala na 80 posto potrebnih predavanja, no nisu dobili evidencijsku listu kao dokaz.

Povjerenstvo u svemu tome nije utvrdilo nepravilnosti i prijedlog je da se ne pokreće postupak protiv Kolinde Grabar-Kitarović.

Odlučuju i o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv ministra financija Zdravka Marića vezano uz sukob interesa zbog Agrokora.

Povjerenstvo je u slučaju Zdravka Marića utvrdilo da je bilo nekoliko prijava i predlažu sljedeće odluke:

1. po pitanju da je pokrenuo poreznu reformu, izmjene zakona i pravilnika, zbog Agrokora , da se ne pokrene postupak

2. da je pravilno postupio kad se izuzeo iz odobravanja kredita Jamnici, Ledu, Belje, Pik Vrbovec

3. da se pokrene postupak jer je sudjelovao na sastanku s Todoricem (zajedno s Plenkovićem, Dalić i Petrovom), jer je mogao u toj situaciji biti nepristran , propustio ocuvati dignitet i vjerodostojnost. Utvrđivanju toga doprinjelo je očitovanje Petrova koji je Povjerenstvu rekao da je Marić na sastanku iznosio moguća rješenja , kako da se država uključi i kako da se osigura likvidnost, dok je Dalić tvrdila da nije iznosio stavove niti prijedloge.

4. da se Marić očituje u roku 15 dana.

Šesta je točka donošenje odluke o tome hoće li se pokrenuti postupak u predmetu zastupnika u Hrvatskom saboru Borisa Lalovca. Povjerenstvo je predložilo da se postupak ne pokreće, javlja dnevnik.hr.

Facebook Komentari