Dalić o analizi SOA-a, bjeguncu od pravosuđa, otkupu Ine: Ugroze smo stavili pod kontrolu

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, obrta i poduzetništva Martina Dalić osvrnula se na sigurnosnu analizu SOA-e vezanu uz Agrokor. S potpredsjednicom Vlade razgovarala je novinarka Media servisa Željka Gulan

Svatko od institucija koje se ovaj problem dotiče, promatra ga iz svoje perspektive, poručila je potpredsjednica Martina Dalić osvrćući se na analizu SOA-e. Ponavlja da “u trenutku kada se sustav rušio i kad je bio pred bankrotom te da više 10-aka tisuća ljudi ostane bez posla Vlada stvorila pravni okvir koji je svoje rezultate dao i pokazao”.

Ugroza pod kontrolom

“Stoga mislim da je u kontekstu i zakonodavnog okvira, djelovanje Vlade i onoga što je u Vladinu mandatu, posljedničnog rada izvanredne uprave koji se dogodio nakon zahtjeva bivše uprave, ugroza za zaposlenost, ugroza za radna mjesta i za gospodarstvo stavljena pod kontrolu”, rekla je Dalić za Media servis.

“Ivica Todorić je bjegunac: on bježi po Londonu, a Vlada je ovdje”

Takve ocjene vidjeli smo i od Europske komisije i rejting agencija: rizici koje je Agrokor mogao stvoriti imao bi devastirajuće posljedice ali oni su stavljeni pod kontrolu, ocjenjuje Dalić i kaže da je “taj dio iza njih”. Najavljuje nagodbu i dogovor među vjerovnicima koji nadolazi i da za njega postoje dobri temelji.

“Iz čega zaključujem da postoji i vrlo dobra stmosfera među vjerovnicima da se ta nagodba sklopi, a to znači da cjelokupni sustav i dalje posluje i dalje radi bez ikakvih naglih ili dramatičnih poremećaja. A tko će i kava će biti struktura vlasništva, utvrdit će vjerovnici”, smatra Dalić.

Na dnevnoj bazi optužbe na njen račun, Vladin ali i izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka sipa Ivica Todorić koji najavljuje i da će lex Agrokor poslati na ocjenu ustavnosti.

“Ivica Todorić je bjegunac od hrvatskog pravosuđa, čovjek koji se ne odaziva na poziv hrvatskih institucija. Vidjeli ste bježi po Londonu. Hrvatska Vlada je ovdje, djeluje u skladu sa svojom ustavnom ulogom i spriječila je posljedice načina na koji je Todorić vodio kompaniju. Koji je, vidjeli smo iz popisa tražbina koje je izvanredni povjerenik dostavio sudu, ostao dužan preko 5.700 različitih vjerovnika. Mislim da to govori sve o akterima u ovome problemu”, kazala je Dalić.

Ništa misteriozno kod autora Lex Agrokora

Na pitanje tko je pisao lex Agrokor i dalje ponavlja kako su ga, kao i drugim primjerima, i ovaj zakon pripremili stručnjaci, službenici Ministarstva gospodarstva, pravosuđa uz pomoć ureda za zakonodavstvo.

“Ja sam osobno vodila cijeli taj proces, nadgledala ga, a o pojedinim detaljima, zakonskim rješenjima, konzultirali smo stručnjake različitih profila, ekonomske, pravne, financijske, s Pravnog fakulteta. Zakon je, istina, napisan u kratkom roku, jer je morao odgovoriti velikom riziku, ali u uobičajenoj proceduri, s mišljenjima svih resora, odlukom Vlade, saborskom raspravom. Prema tome, nema tu ništa misteriozno”.

Strateški partner za INA-u

Potpredsjednica Vlade osvrnula se i na natječaj za konzultanta za INA-u i MOL rekavši da je pripremljen poziv za davanje ponuda koji će se uputiti eminentnim investicijskim kućama koji se bave ovim poslom, a sa zadatkom da pomognu u evaluaciji i utvrđivanju njezine vrijednosti, pomognu u pregovorima i izvrše jedan screening potencijalnih partnera. Ne zna što je na umu imala američka veleposlanica u odlasku koja je u intervjuu za Večernji list rekla da je “jedna zapadna tvrtka zainteresirana za INA-u”. Je li strateški partner opcija za Vladu?

Za Božić donijeli odluku

“Pa gledajte, mi smo kao što svi znaju za Božić donijeli odluku o otkupu MOL-ovih dionica u INA-i i mi ćemo u taj proces krenuti. Ono što je naravno potrebno odgovoriti je pitanje što i kako dalje i što i kako u budućnosti. I u tome smislu onaj tko bude izabran na ovom natječaju napravit će i pregled, dati i odgovor na pitanje ima li zainteresiranih strateških partnera. Nakon toga, odluke će se donositi sukladno informacijama i saznanjima koje ćemo steći u tom procesu”, rekla je Dalić za Media servis.

Facebook Komentari