Presađivanje lica: Nakon deset godina dobio novo lice, sudbina spojila muškarca koji se pokušao i drugoga koji se uspio ubiti

Susret kakav se ne događa svaki dan. HRT donosi priču o Andyju Sandnessu i Lilly Ross. Ona je udovica, a njemu je prije godinu i pol presađeno lice njezina pokojnog supruga Rudyja.

Lilly je dugo skupljala hrabrost za ovaj susret i sada joj je, kaže, srce na mjestu. Zna da je odlukom da donira kožu lica pokojnog supruga promijenila život čovjeku koji je 10 godina bježao od ogledala. “Najviše sam ponosna zbog toga što moj sin Leonard može ovomu svjedočiti. Kada odraste, može i on stupiti u kontakt s Andyjem, ali, ono što je još važnije, biti ponosan na svoga oca”, izjavila je Lilly.

Dvojicu muškaraca koji se nikada neće upoznati povezuje ista priča. Prije 9 godina Andy je upao u depresiju. Pokušao je samoubojstvo, čim je povukao okidač, znao je da je pogriješio. Metak mu je raznio čeljust i nos, izgubio je vid na lijevom oku. 800 kilometara dalje njegov je budući donor u svom naumu uspio. I tako je tragedija jednog čovjeka dala novu priliku drugom.

Njihove priče ispreplele su se u klinici Mayo. Zahvat je trajao 56 sati. 60 liječnika sudjelovalo je u operaciji.

Život s presađenim licem zahtijeva svakodnevno učenje i rad na sebi. Andy redovito ide na govorne vježbe. I više se ne boji pogledati u ogledalo.

Facebook Komentari