Privremeni rezultati: Pahor osvaja drugi predsjednički mandat

U Sloveniji su zatvorena birališta za drugi krug predsjedničkih izbora, šestih otkako je država stekla neovisnost. Državno izborno povjerenstvo počelo je objavljivati prve privremene neslužbene podatke prema kojima sadašnji predsjednik Borut Pahor vodi s 53 posto glasova, a njegov konkurent, 15 godina mlađi gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec osvaja 47 posto.

Osvoji li novi predsjednički mandat, Borut Pahor bi kao prvu destinaciju za inozemni posjet izabrao Bruxelles, a kao drugu Zagreb, dok bi protukandidat Marjan Šarec taj raspored obrnuo. Obojica su u sučeljavanjima iskazivala prilično suverenistički stav u obrani “nacionalnih interesa”, kako u pogledu otvorenih pitanja s Hrvatskom tako i s obzirom na reformske procese u Europskoj uniji.

Dobije li aktualni predsjednik većinu glasova, što se očekuje, postat će nakon Milana Kučana drugi slovenski predsjednik koji je uspio osvojiti dva mandata. Birališta se zatvaraju u 19 sati, a nepotpuni službeni rezultati očekuju se kasno večeras, javlja HRT.

Facebook Komentari