UŽIVO Opoziv Vlade: Žestoka svađa Bernardića i Sauche oko trube; Pobjeda oporbe vjerojatna kao da Grčka da pet komada, a Hrvatska nijedan

Raspravom o SDP-ovoj inicijativi za pokretanje pitanja povjerenja Vladi zbog slučaja Agrokor u petak se nastavlja sjednica Sabora, nakon čega će uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

SDP je pokrenuo prijedlog za opoziv Vlade, skupivši 31 potpis oporbenih zastupnika (19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka, uz izuzetak Nezavisni za Hrvatsku). Nakon što su prošli četvrtak u saborsku proceduru predali prijedlog za opozivom Vlade, čelnik SDP-a Davor Bernardić poručio je da je potrebno “raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja Agrokor”. Vlada je u četvrtak na sjednici odbacila sve navode iz oporbenog prijedloga za pokretanjem pitanja njezinog povjerenja zbog djelovanja vezanih uz krizu koncerna Agrokor, a premijer Andrej Plenković poručio je da su djelovali preventivno, na vrijeme te izrazio nadu da će proces restrukturiranja kompanije nastaviti u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva i radnih mjesta.

Premijer je stigao u Sabor gdje za 20 minuta treba početi sjednica. Na novinarsko pitanje kakvu razinu rasprave danas očekuje, s obzirom da je u srijedu kazao da je rasprava bila ‘dno dna’, kazao je kratko: Razina rasprave mogla bi biti bolja.

Premijer je uoči početka sjednice rekao da očekuje da će imati 78 ruku tijekom glasovanja, nakon rasprave o opozivu

Nakon izlaganja SDP-ovog zastupnika Peđe Grbina, jednu od replika uputio mu je i HDZ-ov zastupnik Ljubić. SDP-ov zahtjev za opozivom Vlade, Ljubić je nazvao interpelacijom, što mu Grbin kasnije nije zaboravio istaknuti kao dokaz nerazumijevanja trenutne rasprave u Saboru, no Ljubić je Grbina, a i SDP, bocnuo podacima o rejtingu stranaka.

“Čak kad bi i hipotetički to bilo i moguće (srušiti trenutnu Vladu), zar Vi mislite da bi vi bili u stanju sastaviti novu Vladu? Ako to ne bi bilo moguće, onda bi naravno ishod bili novi izbori. Zar Vi zapravo na osnovu svog malog i slabog rejtinga u javnosti mislite da bi mogli pobijediti na tim izborima. Pa čak ako bi mogli pobijediti, što je puno manje vjerojatno nego da Grčka da pet golova Hrvatskoj, a Hrvatska nijedan, zar mislite da bi u tom interregnumu bila bolja klima za rješenje problema oko Agrokora i svih drugih problema u državi? Onda se ja pitam i pitam Vas, koja je logika vaše interpelacije?”, replicirao je Ljubić.

“Ostat ćemo mi i do iza šest ujutro…”, komentirao je predsjedavajući Željko Reiner.

Branko Bačić, šef Kluba HDZ-a, rekao je da je “skromni uradak” SDP-a nastao kao rezultat njihovog nezadovoljstva što Plenković nakon obznane roll-upa nije odmah došao u Sabor. Napomenuo je da je u osam mjeseci zastupanja Plenković u Saboru bio 17 puta, dok je Zoran Milanović u svom mandatu bio 32 puta u četiri godine.

“Čini mi se da u SDP-u ne zna lijeva što radi desna. U ovom uratku SDP kaže da je Vlada imala na raspolaganju nekoliko načina kako riješiti krizu u koncernu Agrokor. Između ostalog, sami tvrdite da postoji mogućnost državnog intervencionizma. Prije ovog uratka Grbin podnosi Ustavnom sudu ustavnu tužbu kako je to upravo državni intervencionizam koji grubo narušava prava vlasništva i kako država na taj način nije smjela intervenirati. Ja tvrdim da ovo nije državni intervencionizam jer je nadležnost i dalje u rukama suda i vjerovnika i da to je jedna vrsta stečajnog zakona”, rekao je Bačić.

U ime kluba SDP-a govorio je Siniša Hajdaš Dončić, koji je poručio da se čitava priča svodi na ortački kapitalizam.

“Omogućili povjereniku da gradira vjerovnike i kaže nekima da može sudjelovati,a drugima da ne može. A ono što je najzanimljivije u ovoj priči je da mi nemamo trenutno stalno vjerovničko vijeće, nego privremeno, koje je izabrao Ramljak, a izabrao ga je jer su ga oni financirali”, poručio je Hajdaš Dončić.

Krenula je rasprava po klubovima, a prva na red je došla u ime kluba Glas i HSU, Anka Mrak Taritaš. Odmah na početku je poručila da njezin klub neće dati povjerenje Vladi Andreja Plenkovića.

Nakon što je na red za repliku došao zastupnik Ivan Šuker (HDZ) i započeo s govorom, prvo mu je upao u riječ iz klupe zastupnik Ivan Pernar, na što nije pretjerano reagirao, no kad je sljedeća upadica stigla iz redova SDP-a, točnije zastupnika Gordana Marasa, Šuker je značajno povisio ton.

“Kolega Maras! Pa gdje je kraj Vašem bezobrazluku? Gdje je kraj Vašem bezobrazluku, pitam Vas?… Kolega Maras, ja sam pristojno šutio dok ste Vi pričali. Ako imate kaj reći, javite se pa recite i nemojte mi uletavati u riječ!”, poručio je SDP-ovom zastupniku iznervirani Šuker.

Šukera je pak prekinuo potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, rekavši mu da se smiri, da bi potom isti savjet dao i Marasu, uz dodatan detalj.

“Ako ste nervozni, ja ću Vam platiti kavu. Popijte kavu i vratite se”, poručio je Marasu Brkić.

Šuker je obrazlažući da se on ne nervira rekao i da se ponekad u Saboru, da bi se zastupnik izborio za svoje minute, mora povisiti ton.

Nikola Grmoja (Most) kazao je kako su Ivica Todorić i Agrokor imali politički utjecaj s najviših razina.

Miro Bulj (Most) rekao je kako pomalo žali premijera jer on nije pravi premijer, već je to Šeks, a njegovi su pomoćnici Gregurić i Valentić.

Božo Petrov (Most) izjavio je kako Plenković kleveće oporbu.

“Mostovi zastupnici danas će iskoristiti priliku da bi mogli nastaviti rad istražnog povjerenstva. Ne znam zašto vas HDZ štiti i ne dopušta vam dolazak pred Povjerenstvo. Nadam se da ćete nam sada odgovoriti na naša pitanja”, kazao je Petrov.

“Ne znam znate li da neki fondovi otkupljuju potraživanja banaka prema Agrokoru?” pitao je Petrov.

Andrej Plenković (HDZ) kazao je kako kod njega očito postoji presumpcija krivnje njega i cijele stranke.

“Možete vi ovo sugerirati, ali nećete mi naći niti lipu korupcije u mom životu. Svom žestinu ću se opirati vašim tezama. Cijeli svoj politički život borit ću se da to uklonim i u tome ću uspjeti”, kazao je Plenković.

Nenad Stazić (SDP) rekao je kako tvrtke poput Agrokora u svijetu nastaju i nestaju.

“To se događa u kapitalizmu. Kad je Todorić potpisao aktivaciju Lex Agrokora, ja sam vam vjerovao jer sam mislio da ste pronašli rješenje. U međuvremenu se situacija promijenila. Todorić tvrdi da HDZ pljačka Agrokor. Kada čujem da HDZ nekoga pljačka, ja se naježim jer se sjetim privatizacije”, kazao je Stazić.

Hrvoje Zekanović (Hrast) kazao je kako je Bernardić danas “28 puta ponovio laž da Ramljakova plaća ide na teret proračuna”.

Arsen Bauk (SDP) kazao je da bi, ako Mišić još jednom ponovi da je gospodarstvenik, najbolje bilo da se njega postavi na Ramljakovo mjesto.

“A sad si sam izričem opomenu da vi ne biste morali”, kazao je Bauk Jandrokoviću.

Nakon toga, opomenu mu je izrekao i Jandroković.

Ivica Mišić kazao je premijeru kako ima njegovu podršku te ponovio kako je on gospodarstvenik

Plenković je zahvalio Matiću na ponuđenom glasu.

“Ako ste dali opomenu Culeju dajte i meni, nisam ja gori od njega”, kazao je Matić

Stevo Culej (HDZ) kazao je kako je on mora biti budan da ne bi nešto pokvario.

“Ja sam budan i danju i noću zbog vas”, kazao je Culej nakon čega mu je Jandroković izrekao opomenu

Predrag Matić (SDP) kazao je kako je premijer jedan pametan, civiliziran i dobar čovjek.

“Zbog ekipe u kojoj se nalazite, morate se ponašati kao bahati HDZ-ovac i docirati. Ako će vam faliti glasova, ja ću vam dati svoj glas jer se u mene možete više pouzdati od onih čije ste glasove kupili. Ako bude problema s glasanjem, možete računati na mene”, kazao je Matić.

“Je li to obećanje”, pitao ga je Jandroković.

Ivan Pernar (Živi zid) kazao je kako je HDZ oduzeo tisuću hrvatskih poduzeća u propast.

“Vi niste spriječili stečaj, on će se dogoditi za 15 mjeseci. Fama da ste vi spasili Agrokor je laž. Vi ste promijenili redoslijed naplate i na prvo mjesto stavili lešinarski američki fond. Vi ste usudio bi se reći, surađivali s mafijom i niste nikakav spasitelj nego izbavitelj i to iz onog hrvatskog filma”, kazao je Pernar.

“Ja sam vas slušao u Saboru prije godinu dana i pitao sam se otkud ste vi došli. Mene brinu oni koji glasaju za vas”, odgovorio mu je premijer.

“Vi ste ovdje samo 12 mjeseci. Ovo nije zanimanje za vas, vi se ne snalazite. Ova Vlada životari”, kazao je Branimir Bunjac (Živi zid/SNAGA) premijeru.

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) kazao je kako Hrvatska “funkcionira i plovi” dok krediti teku.

“Govorite da bi bez zakona Agrokor išao u stečaj. Nije svaki stečaj loš, postoji i stečaj s restrukturiranjem. Kakve su garancije da na kraju do stečaja ipak neće doći”, kazao je Sinčić.

“Ja svojoj djeci uopće neću pričati o premijeru Plenkovića koji nije odgovorio hoće li svojim potpisom garantirati radna mjesta u Agrokoru”, kazao je Maras.

“Vi ste gospodine Maras, prije dva dana pokazali svu širinu, stil i sadržaj da ja još uvijek ne mogu doći sebi od vašeg izlaganja. Uvijek ću svojoj djeci pričati o vašem izlaganju”, odgovorio je Plenković.

Gordan Maras (SDP) kazao je kako je premijer dolaskom u Saboru već izgubio bez obzira na rezultate glasova.

“Vi ste izgubili jer vam građani ne vjeruju. Odgovorite mi hoćete li svojim potpisom i ostavkom jamčiti radna mjesta u Agrokoru”, kazao je Maras.

Premijer Plenković kazao je kako cilj SDP-a nisu radna mjesta već etiketiranje HDZ-a

“Predsjednica izražava svoj stav. Opća klima dolazi danas do kulminacije. Danas istresite sve što želite”

Saša Đujić (SDP) kazao je kako i on kao i predsjednica misli da je Hrvatska u izvanrendom stanju

“I ona vas je pročitala”, kazao je Đujić.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić također je kazala kako su zakonom spašena radna mjesta

Premijer Andrej Plenković iznosi “obranu”:

“U procesu izvanredne uprave izuzetno je važna uloga privremenog vjerovničkog vijeća. Nikakva aluzija na državni intervencionizam ili nacionalizaciju ne stoji. Zakon je aktiviran na zahtjev vlasnika i bivše uprave”, kazao je premijer i dodao da bi alternativa bio val stečaja i kaos u gospodarstvu.

“Izabrali smo opciju koja je jedina bila moguća – pristupili smo donošenju zakona kojim smo predlaganjem izvanrednog povjerenika zaustavili proces koji bi rezultirao ogromnim troškovima za proračun”, kazao je Plenković.

…………….

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) zapitao se zašto se raspravlja u Agrokoru tek u 2017. godini.

“Sve Vlade su tolerirale sve što se događalo. Bonove, mjenice, kredite i maltretiranje dobavljača”, kazao je Sinčić.

Gordan Maras (SDP) kazao je kako je Mišić uvrijedio zastupnike generaliziranjem (kako nemaju poduzetničkog iskustva).

“Mišić se požalio da je izbačen iz stranke. Ja mu preporučujem da ode u HNS, tamo takve primaju”, kazao je Maras.

Na to je Saša Đujić (SDP) počeo dobacivati iz klupe te je zaradio opomenu.

“Šta je to vama u SDP-u. Dajte se smirite”, poručio je na to Jandroković.

Ivica Mišić (nezavisni) kazao je kako je dao podršku Vladi jer nestabilnost ne bi bila dobra za gospodarstvo. Pritom se požalio i kako ga je prijatelj izbacio iz stranke u kojoj je bio (Promijenimo Hrvatsku, op.a.).

“Državni tajnik dok ste vi bili ministar bio vam je direktor u Agrokoru”, kazao je Bernardić.

Ivan Šuker (HDZ) Bernardića je pitao kad je započeo financijski slom Agrokora.

“U to vrijeme je jedna druga opcija obnašala vlast i promijenila zakon o HANFI. Od 2012. do 2015. godine Agrokor se zadužio 2,1 milijarde eura i došlo je do ekspanzije mjenica

“Vaše konstrukcije su mi smiješne. Žao mi je što pored zdravih očiju ne vidite o čemu se ovdje radi”, kazao je Bernardić.

Josip Đakić (HDZ) kazao je kak mu se čini da Bernardića zabrinjava njegov konkurent Zvonimir Mršić, jedan od savjetnika Ramljaka.

Željko Lacković (nezavisni) kazao je kako je Bernardić iznio vrlo teške optužbe o trgovanju povjerljivim informacijama

“Vidim da vi imate plan. Pogledajte malo što vam govori Predsjednica – da je Hrvatska u izvanrednom stanju”, kazao je Bernardić.

Damir Felak (HDZ) kazao je kako je očito da je Bernardić sve više nervozan.

“Budite oprezni kad spominjete plaće Agrokorovih savjetnika jer je među njima i vaš Zvonimir Mršić. Ne bi vam bilo dobro da ga skinete s platne liste jer će onda doći u stranku na vaše mjesto”, kazao je Felak.

“Ne može BDP toliko porasti, koliko ga vi možete sunovratiti”, odgovorio je Davor Bernardić HDZ-ovcom Šipiću koji ga je pitao je li vidio vijest o rastu BDP-a

Miro Bulj (Most) kazao je kako je Bernardić u svom obraćanju kazao kako mu je žao Mosta dok je njemu žao “premijera Šeksa”.

“Bilo bi dobro da je premijer Šeks sada na balkonu pa da nam kaže kako je sastavio ovu Vladu. Nadam se da će Šeks, Valentić i Gregurić doći pred povjerenstvo i otkriti sve što znaju”, kazao je Bulj.

Željko Glasnović (nezavisni) tražio je povredu poslovnika.

“Ima li ovdje zdravog razuma. Vi slavite stotu obljetnicu Oktobarske revolucije”,opet je nepovezano počeo pričati Glasnović.

“Ja sam negdje pročitao da ste vi bili u partiji i izjašnjavali se kao Jugoslaven. Ako to nije točno, ja se ispričavam”, kazao je Bernardić.

Andrija Mikulić (HDZ) tražio je povredu poslovnika nakon što je Bernardić kazao kako je bio u komunističkoj omladini

Bernardić je kazao kako lex Agrokor nisu pisali stručnjaci, već premijer Plenković.

“Pa to je potvrdio njegov savjetnik, gospodin Šeks”, kazao je Bernardić.

Ivan Pernar (Živi zid) kazao je kako je Miroslav Tuđman u svom govoruu vrijeđao komuniste, a njegov je otac bio komunist.

Jandroković mu je potom izrekao opomenu i podsjetio kako nakon dvije opomene slijedi oduzimanje riječi.

“Tko je kriv što ćemo izgubiti 200 milijuna kuna iz mirovinskih fondova”, pitao je Bernardić.

Grozdana Perić (HDZ) pitala je Bernardića kako može spočitivati Vladi što u saboru nema Marića dok na njihovom zahtjevu za raspravom o povjerenju nema čak ni svih njihovih zastupnika

Davor Bernardić pitao je Bačića zašto Vjerovničko vijeće nije biralo Ramljaka, ako oni upravljaju restrukturiranjem.

“Zašto u vijeću stoje predstavnici Knightheada. Vi ste dobili zadatak da pričajte na ovaj način, ali vi ni sami u to ne vjerujete. Ovdje su se spašavale fotelje, a ne radna mjesta”, kazao je Bernardić.

Branko Bačić (HDZ) kazao je kako je više očekivao od izlaganja Davora Bernardića.

“Neću reći da je bilo jadno, ali bilo je skromno poput vašeg poznavanja Zakona o izvanrednoj upravi. Vi ne razumijete da roll up ugovor nije odredila Vlada i da on čuva više od 20.000 radnih mjesta. Vaš su ismijali dobavljači koji vide svijetlo na kraju tunela”, kazao je Bačić.

“Meni netko ovdje fali. Nema ministra financija. Gdje je ministar koji je bio u Agrokoru”, kazao je Bernardić.

Branimir Bunjac (Živi zid/SNAGA) kazao je kako je slučaju Agrokor prethodio slučaj Jadranske banke i HBOR-a.

“Jadranska banka je protuzakonito davala kredite Agrokoru u iznosu većem od kapitala banke 2015. i 2016, godine. Kako je moguće da se lešinarski fondovi naplaćuju prije hrvatske države, a ministar Marić i dalje je ministar bez odgovornosti”, kazao je Bunjac.

“Gdje je plan restrutkuriranja Agrokora, gdje je plan za očuvanje radnih mjesta”, pitao je Bernardić.

Davor Bernardić (SDP) kazao je da se Zekanović ponaša kao da nije bio u Hrvatskoj zadnjih devet mjeseci.

“Vi za ništa niste čuli, ni za sastanke, ni za roll up. Brifirajte se pa ćemo razgovarati”, kazao je Bernardić.

Hrvoje Zekanović (Hrast) kazao je kako u Bernardićevom izlaganju nije bilo nikakvog sadržaja.

“Uspjeli ste postati danas lider opozicije. Vaših kolega iz Mosta i Živog zida nema za čuti nigdje. Što vi gospodine Bernardiću želite? Stečaj Agrokora? Vi imate iste izjave kao Todorić”, kazao je Zekanović.

“E moj Ćeliću, vama je zelje glavni argument. Vi ste s Marsa pali”, odgovorio mu je Bernardić.

Ivan Ćelić (HDZ) Bernardića je pitao zna li kolika cijena ogulinskog zelja.

“Kako ste rekli ne Todoriću, kad je imao šest mjeseci da spakira kofere”, upitao je Bernardić HDZ-ovu Mariju Jelkovac.

Ante Babić (HDZ) je kazao kako je za njega SDP isto što i Agrokor.

“Zastupate li vi Todorića”, pitao je Babić Bernardića.

Bernardić ga je pitao je li možda zaboravio da je Todorićev čovjek ministar u vladi Andreja Plenkovića.

“Jeste li vi to zaboravili? Sinkopa?”, pitao je Bernardić.

Josip Borić (HDZ) zamolio je Bernardića da mu nabroji tri stavke SDP-ovog plana za spas Agrokora.

“Vidjeli smo samo selfije sa zeljem”, kazao je Borić, na što mu je Bernardić poručio kako ništa ne razumije.

“Ljudi moji, prestanite ići na ljude. Ne ponašajmo se ovako, to ljudi gledaju”, kazao je Jandroković.

Stevo Culej pitao je Bernardiću koju alternativu nude.

“Marasa bez dana staža ili Ostojića s aferom svastika”, kazao je Culej i opet prozvao Jovanovića.

Beljak je kazao kako ne zna zašto se Saucha osjetio povrijeđenim.

“Da ste imali muda, stali bi za govornicu i rekli bi da vas se hapsi”, kazao je Beljak.

Saucha je ponovio kako ga zastupnici vrijeđaju na osobnoj razini.

“Pustite me na miru. Kako vam nije neugodno”, kazao je Saucha.

Krešimir Beljak (HSS) kazao je kako mora čestitati Bernardiću što uopće ima hrabrosti govoriti u Saboru.

“Zar vam nije neugodno da vam jedan Saucha drži većinu, premijeru Plenkoviću”, kazao je Beljak.

Bernardićevo izlaganje izazvalo je 41 repliku.

“Mislim da je ovo rekord”, kazao je Jandroković.

Tomislava Sauchu razbjesnilo je Bernardićevo izlaganje u kojem je prozvao Saucha za ortakluk i prodaju glasa.

“Ako imate dokaze i činjenice, prijavite. Znate zašto sam onomad onako glasao. . Rekli ste jednom da bi voljeli ići na izbore da vidite kolika ste truba. Ne morate ići na izbore da saznate kolika ste truba, ja ću vam reći – velika ste truba. Prvo ste kopirali Bandića, sada Milanovića”, odgovorio je Saucha Bernardiću.

U ime predlagatelja zastupnicima se obratio Davor Bernardić (SDP).

“Situacija je jednostavna. Moramo uvjeriti zastupnike u neodgovornost ove vlade. Osnovni razlog je ortačko ponašanje koje rezultiralo nepopravljivom štetom. Tražili smo raspravu zbog sumnji u trgovanje povjerljivim informacijama, bježanju od rada saborskog povjerenstva. Tko će biti odgovoran kada se Agrokorove tvrtke prodaju u bescijenje. Tko je lagao? Marić ili Ramljak? Vjerojatno oboje. Agrokor je dijete HDZ-a, nastao je za odobrane, za 200 bogatih obitelji”, kazao je Bernardić.

“Džaba nam zemlja izborena u Domovinskom ratu ako nemamo konsenzus oko važnih stvari”, kazao je Bernardić.

Poručio je kako je trenutna saborska većina nastala krađom.

“Hrvatska je novcem koje je izdvojila za konzultante mogla plaćati sve hrvatske vlade do 2085. Ramljak ima više savjetnika nego Trump, Putin i Merkel zajedno”, kazao je Bernardić.

“Razumijem da vaša taština ne trpi kritike, ali otvorite oči premijeru”, kazao je Bernardić.

“Ramljak i Dalić su sudjelovali u izradi lex Agrokora pa se postavlja pitanje jesu li djelovali s predumišljajem. U vjerovničkom vijeću sjedici Marica Vidaković, bivši poslodavac Ramljaka. On je naime bilo konzultant Vidaković za pronalazak strateškog partnera za Kraš”, kazao je Bernardić.

“Uz to što patite od anemije, očito patite i od amnezije”, kazao je Bernardić premijeru podsjetivši kako u Vladi sjedi ministar iz Agrokora.

“Tražio sam stanku kako bi progovorio o Istražnom povjerenstvu. Cijelo vrijeme imamo pokušaj sramoćenja Povjerenstva i od strane HDZ-a pokušaj opstrukcije Povjerenstva, a zadnjih dana vidimo da Todorićeva obrana preko medija pokušava progurati tezu da se u njegovom slučaju radi o političkom progonu. Želim svima poslati poruku da je Povjerenstvo jedini alat kojima se može srušiti teza obarne, jer su imali potporu s najveće razine vlasti. Todorić i Agrokor su bili politički zaštićeni, a ne politički progonjeni” kazao je Grmoja.

“Iz dana u dan se cementira tanka većina, bitno je kako će premijer danas odgovotri na pitanja, ovdje je bitan sadržaj, jer je rezultat izvjesan, znamo kakav će biti ishod glasovanja. Što ovdje možemo očekivati od HNS-a i drugih koji čine čine većinu, ali očekujemo odgovore o Plenkovića”, dodao je Grmoja.

Goran Aleksić o presudi Vrhovnog suda u slučaju CHF.

Stanka od 10 minuta….

Facebook Komentari