Smrtonosna droga “Blow” pronađena je u – Belišću

Smrtonosna droga “Blow” prvi put pronađena je u Hrvatskoj u Belišću. Drogu je još u ljetnim mjesecima zaplijenila policija, a radi se o novoj psihoaktivnoj tvari iz skupine sintetskih kanabinoida koji su dizajnirani radi oponašanja učinaka kanabisa.

– Riječ je o novom spoju pronađenom u biljnoj mješavini sadržanoj u crno-žutim plastičnim omotima koja se prodaje pod marketinškim nazivom “Blow”. Smatra se kako je tvar izuzetno toksična i štetna za ljudsku konzumaciju. Diljem Europe bilježi se niz otrovanja, od kojih neka čak i sa smrtnim ishodom. Simptomi otrovanja sintetskim kanabinoidima su ošamućenost, vrtoglavica, ubrzan rad srca, mučnina, povraćanje, bol u prsima, zujanje u ušima, glavobolja, anksioznost, tahikardija i kognitivne poteškoće. Stoga upozoravamo na opasne posljedice koje mogu nastati zbog konzumiranja proizvoda za koje se sumnja da sadrže sintetske kanabinoide – upozorila je Sanja Mikulić, zamjenica ravnatelja Ureda za suzbijanje zloporabe droga Vlade RH.

Kako dodaje, nove droge prodaju se u specijaliziranim trgovinama tzv. smart ili head shopovima, kioscima i tobacco shopovima, ali mogu se naručiti i preko interneta. Naime, brojni smart/head shopovi imaju svoje internetske stranice te nude online prodaju tzv. osvježivača prostora, ali postoje i brojne specijalizirane stranice koje nude različite nove droge kao istraživačke kemikalije i dodatke prehrani. Dio novih droga može se pronaći i na ilegalnom tržištu.

Rizik od otrovanja

– U posljednje tri godine provedeno je nekoliko koordiniranih akcija u smart shopovima diljem Hrvatske u kojima su sudjelovali sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja, djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, Carinske i Porezne uprave Ministarstva financija, a isto je rezultiralo zatvaranjem većeg dijela navedenih trgovina te pokretanjem prekršajnih postupka protiv fizičkih i pravnih osoba – dodaje Sanja Mikulić.

Konzumacija novih droga dovodi do štetnih zdravstvenih posljedica za cijeli ljudski organizam, posebno središnji živčani sustav te kardiovaskularni i dišni sustav. S obzirom na to da nove droge često imaju višestruko jači učinak od poznatih psihoaktivnih tvari, postoji velik rizik od otrovanja, pa i onih sa smrtnim ishodom. Novije generacije psihoaktivnih spojeva sve su otrovnije.
Iz Vladinog Ureda za suzbijanje zloporabe droga doznajemo da su u Hrvatskoj od 2014. do 2016. godine zabilježena 43 otrovanja za koje se sumnja da su povezana s novim psihoaktivnim tvarima, a većina otrovanih rekla je da je konzumirala “Galaxy”. Na žalost, zabilježen je i jedan smrtni slučaj. U 2015. godini 13 osoba javilo se na liječenje od ovisnosti koje su kao glavno sredstvo navele sintetske kanabinoide. U prošloj godini na liječenje ih se prijavilo osam.

Nove droge – novi zakoni

Zbog korištenja baš takvih droga u svibnju 2015. godine maturantica jedne osječke srednje škole završila je u bolnici. Na žalost, tri mjeseca prije tog događaja 15-godišnji dječak u Zagrebu je nakon konzumacije “osvježivača zraka” preminuo. Ipak, u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj se na suzbijanju zloporaba droga puno više radi nego prije.

– Važno je napomenuti da je u Hrvatskoj generičkim popisom droga većina takvih spojeva pod zakonskom kontrolom. U siječnju 2016. donesen je novi Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. Glavna karakteristika Popisa je generički pristup kontroli novih droga čime su se pod zakonsku regulativu stavile čitave skupine kemijskih spojeva umjesto pojedinačnih tvari. Time je čitav niz ranije legalno dostupnih psihoaktivnih spojeva ušao u kaznenopravnu odgovornost – ističe Sanja Mikulić.

PREVENCIJA JE NAJVAŽNIJA

Na prevenciji zloporabe droga na belišćanskom području intenzivno se radi godinama. “Uvijek volimo reći da je prevencija korak ispred samog kažnjavanja kad se dogodi neka ovakva situacija. Imamo izvrsnu suradnju s Odjelom prevencije Policijske uprave osječko-baranjske, te svake godine zajedno provodimo projekt pod nazivom ‘Zajedno više možemo’. Prijašnjih godina to su bila predavanja po školama, a od ove godine prema mladima smo išli s tipskim kazališnim predstavama koje govore o opasnostima droga, ali i o trgovanju ljudima. Ovakav pristup pokazao se izvrsnim, jer su učenici to puno bolje prihvatili nego sama predavanja”, kazao je Domagoj Varžić, zamjenik gradonačelnika grada Belišća, ali i predsjednik gradskog Vijeća za prevenciju. “Droge ima posvuda, a ako ništa ne činimo, ne možemo očekivati ni napredak”, dodao je zamjenik gradonačelnika Belišća.

NOVE DROGE KORISTE I ODRASLI

Iz Ureda za suzbijanje zloporabe droga Vlade RH doznajemo da je konzumacija novih droga vrlo učestala među mladima, ali se bilježi i među odraslom populacijom. “Rezultati provedenih istraživanja pokazuju životnu prevalenciju uzimanja bilo koje ‘nove droge’ od 2,7 posto, koja je bila najveća među ispitanicima u dobi između 15 i 24 godine – 6,9 posto. Najviše su korišteni sintetski kanabinoidi od kojih najčešće onaj pod imenom ‘Galaxy’. Od ukupno ispitanih 1,6 posto osoba konzumiralo ih je bar jednom u životu, a 3,5 posto ispitanika u dobi između 15 i 34 godine. U Hrvatskoj sedam posto učenika navodi da je u životu probalo nove psihoaktivne tvari, dok je u posljednjih 12 mjeseci nove psihoaktivne droge uzelo šest posto učenika”, dodaju iz Ureda, piše Glas Slavonije.

Facebook Komentari