Oporba ismijava izbor svjedoka Povjerenstva za Agrokor

Oporba se uglavnom s podsmijehom osvrnula na izbor svjedoka Povjerenstva za Agrokor, smatraju kako su svjedoci poput Stjepana Mesića i Josipa Manolića pozvani samo kako ne bi oni ključni došli na red.

Saborsko Istražno povjerenstvo za Agrokor jučer je odlučilo o prvim svjedocima. Na zahtjev vladajuće većine prvi svjedoci pred Povjerenstvom za Agrokor trebali bi biti Josip Manolić i Stjepan Mesić, a pozvani su i bivši ministar unutarnjih poslova i šef Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivan Penić, bivši ministar za privatizaciju Milan Kovač te otac Ivice Todorića, Ante Todorić. Na pripremnom sastanku istražnog povjerenstva u Saboru odbijen je prijedlog da se kao svjedok među prvima pozove izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Ivan Vilibor Sinčić rekao je danas u Saboru da se boji kako se Istražno povjerenstvo za Agrokor pretvara u farsu, “pogledajte samo koje svjedoke su pozvali”, poručio je, spomenuvši Mesića i Manolića. Ovdje se, kaže, radi o ljudima u visokim godinama koji se dosta toga neće ni sjećati. Radi se o sabotaži, da se izgubi vrijeme dok se ne proglasi istraga i sve zataška, smatra on i traži opoziv Vlade.

Anka Mrak Taritaš (Glas i HSU) kaže da je kriterij po kojem su vladajući birali tko će se naći pred Povjerenstvom bio “samo stariji od 80 godina i po mogućnosti da se što manje sjećaju”.

Nikola Grmoja (Most) mišljenja je da se za ove svjedoke odlučilo kako bi se izbjeglo da oni ključni dođu na red. On je predložio da pred Povjerenstvo dođe Ante Ramljak. Jučer su mediji bili izbačeni sa sjednice Povjerenstva, podsjetio je, a u Poslovnik je ubačena odredba da se sjednice mogu održavati jedino ako je prisutna većina članova povjerenstva, što znači da ih vladajući, osim što ih mogu nadglasati, “mogu se i ne pojaviti na sjednici i ona se neće održati”.

HNS-ovac Stjepan Čuraj podsjetio je kako su Ante Todorić, otac Ivice Todorića, i Ante Ramljak i dalje pozvani da svjedoče pred Povjerenstvom.

Jučerašnja sjednica je bila gotovo na razini romana “Alan Ford”, utsvrdio je SDP-ov Željko Jovanović. Mi ne možemo iskreno vjerovati u namjere vladajućih, one nisu poštene – od zabrane praćenja jučerašnjeg povjerenstva, do odluke većine o tome koga će zvati na svjedočenje, a koje su ovo povjerenstvo i njegov rad učinili gotovo pa grotesknim. Skrivajući i ograničavajući rad Povjerenstva, samo potiču naše sumnje da njihove namjere nisu poštene, kazao je. Osvrnuo se i na oštru poruku koju je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uputila Daliji Orešković. Predsjednica poput uvrijeđene curice plače da je Dalija Orešković ne voli, a ona samo želi čuti odgovore na pitanja postoje li elementi sukoba interesa, kazao je Jovanović, dodavši: Pa možda da ugasimo i to povjerentsvo!. U moru ovih problema ispod žita prolaze neke važnije teme, kazao je, a tiču se zdravstva.

Branko Bačić optužio je oporbu da govori ono što Ivica Todorić piše na svom blogu, ustraje na tome da je ono što Vlada radi u vezi s Agrokorom u interesu njegovih radnika i hrvatskih građana, javlja HRT.

Facebook Komentari