Aleksić o reviziji Vrhovnog suda: Možemo očekivati samo konačno utvrđenje nepoštenosti valutne klauzule CHF za svih osam banaka

Saborski zastupnik SNAGA-e i član udruge Franak, Goran Aleksić, komentirao je odluku Vrhovnog suda u slučaju Franak.

Vrhovni sud je sjednici održanoj 3. listopada prihvatio reviziju Udruge Franak i ukinuo presudu Visokog trgovačkog suda.

“Vrhovni sud je, nakon što mu je Ustavni sud vratio natrag reviziju na ponovno odlučivanje, ponovno odlučivao o reviziji u slučaju Franak i odlučio da se revizija prihvaća i vratio je postupak natarg na ponovno odlučivanje Visokom trgovačkom sudu, koji će sad morati ponovno odlučivati o nepoštenosti valutne klauzule za svih osam tuženih banaka te o nepoštenosti promjenjive kamatne stope za Sberbank.

Ja osobno očekujem da će sud odlučiti da su nepoštene bile odredbe o valutnoj klauzuli CHF svih osam banaka te da je bila nepoštena odredba o promjenjivoj kamatnoj stopi za Sberbank, a što će otvoriti širom vrata za sve dužnike da konačno dođu do kompletnih obeštećenja u svojim kreditima”, kazao je Aleksić.

Na pitanje što to konkretno znači za dužnike u francima, Aleksić je odgovorio: “U ovom trenutku ništa”, ali je i dodao da Visoki trgovački sud mora ponovno odlučivati i da će se, kada ponovno donese svoju odluku, znati novi pravorijek.

“Ali”, ističe Aleksić, “možemo očekivati samo konačno utvrđenje nepoštenosti valutne klauzule CHF za svih osam banaka.”

Više o situaciji nakon najnovije odluke Vrhovnog suda Aleksić i čelnici Udruge Franak iznijet će na konferenciji za novinare koja je zakazana za sutra u 11 sati u Hrvatskom saboru.

Vrhovni sud na svojim je internetskim stranicama pak u srijedu objavio kako je na sjednici održanoj 3. listopada 2017. vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske u pobijanom dijelu ukinulo je presudu Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske i u tom dijelu predmet je vraćen tom sudu na ponovno suđenje, piše N1.

Banke su ogulile građane, ne zna se kad će odluka Vrhovnog suda, Aleksić kaže: Nije jasno zašto odugovlači s donošenjem pravorijeka

Share This Article