Policija pročešljala splitske borce protiv cenzure, za ljudska prava itd. Malo su se gospođe zaigrale s nepostojećim predavanjima i cateringom za to

Nakon višegodišnjih češljanja računa i saslušanja odgovornih osoba, splitska policija je prijavila Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu četiri žene, odgovorne osobe udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “Cenzura plus”.

Riječ je o ženama u dobi od 44, 60, 35 i 61 godinu, koje se sumnjiči da su gotovo četiri godine, točnije od kolovoza 2011. do studenoga 2015. neistinito prikazale činjenice i dovele u zabludu odgovorne osobe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ministarstva kulture RH i Europske komisije netočno prikazujući utrošak novčanih sredstava projekata financiranih sredstvima iz proračuna RH i fondova EU-a, oštetivši navedene institucije u iznosu od gotovo 760 tisuća kuna.

Njih se sumnjiči da nisu u potpunosti postupale sukladno preuzetim ugovornim obvezama tako da odobrena namjenska novčana sredstva nisu utrošena prema predviđenoj namjeni, dinamici i planu te ugovorenim rokovima, a one su ta sredstva prikazivale kao da su utrošena namjenski.

Protiv spomenutih žena podnesena je kaznena prijava za kaznena djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, subvencijske prijevare i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.
No osim njih policija je prijavila i dva splitska ugostitelja u dobi od 65 i 69 godina, točnije njihove obrte te 51-godišnju profesoricu engleskog jezika, također vlasnicu obrta kojima je “Cenzura plus” plaćala usluge nepostojećih ručkova i cateringa u njihovim restoranima te usluge prevođenja.

“Cenzura plus” je za svoj projekt “Odgovorna i proaktivna zajednica – garancija socijalne uključenosti i bolje kvalitete života svojih građana” dobila oko 200 tisuća eura, za projekt “Aktivno europsko građanstvo” 214 tisuća eura, a za projekt “Together toward Europe” 154 tisuće eura, dok je za projekt “Društveno poduzetništvo – korak prema boljoj socijalnoj uključenosti” dobila 120 tisuća eura, a novac je u 90 postotnom iznosu dobiven iz EU sredstava.

Radila je “Cenzura” i na domaćem terenu pa su s Ministarstvom kulture RH potpisale ugovor s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva vrijedan 70 tisuća eura. I reći će netko, pa dobro, u čemu je tu krimen i zašto se uopće terete te žene jer tko god organizira neki skup, seminar ili okrugli stol, neko stručno putovanje, mora imati i troškove?

Policiji je sumnjivo što su uplate od “Cenzure plus” na račun trgovačkih društava i hotela sjedale ili zadnjeg dana provedbe njihova projekta ili nakon završenih projekata pa osnovano sumnjaju da se takve aktivnosti nikada nisu održale, a plaćene su od udruge “Cenzure plus” ili su preplaćene ako je aktivnosti i bilo.

Tako se u kaznenoj prijavi navode plaćeni troškovi animacije – 61 tisuću kuna, bravarskih radova 39 tisuća kuna, izrada web-sjedišta s web-trgovinom 35 tisuća kuna, postprodukcija TV emisija 56 tisuća kuna, postprodukcija radijskih emisija 36 tisuća kuna, troškovi jednog putovanja 135 tisuća kuna,118 tisuća kuna troškova drugog putovanja i smještaja u Dubrovniku, smještaj sudionika dvodnevne konferencije 30 tisuća kuna i slično.

Policiji je sumnjivo zašto su te usluge troškova hotela pretplaćivane u iznosima od 26 tisuća kuna u jednom slučaju i u drugom od 12 tisuća kuna, a osumnjičene se tereti i za 27 tisuća kuna što su pribavile sebi za prijevoz iako su koristili udrugina vozila marke škoda. Kupljena je i škoda rapid za 62 tisuće kuna nakon što je projekt udruge već bio gotov pa ih se tereti i za taj iznos.

Bravarski radovi oko izrade i prijevoza prodajnog štanda su plaćeni suprugu od jedne prijavljene čelnice udruge u visini od 39 tisuća kuna, a 51-godišnjoj prevoditeljici iznos od 17.400 kuna zbog simultanog prevođenja okruglog stola u Skoplju iako ta usluga nikad nije obavljena, kao i još neki iznos za nepostojeće usluge u iznosima od po 4300 kuna u dva navrata.

I dva splitska, stara i poznata ugostitelja su dobro poslovala s udrugom “Cenzura plus” pa je 65-godišnjem ugostitelju plaćen catering od 4300 kuna za 60 osoba za nepostojeću tribinu na Pravnom fakultetu u Splitu, a 69-godišnjem ugostitelju za nepostojeću večeru za 50 sudionika konferencije u njegovu restoranu te večeru za sudionike konferencije sa 10 osoba pet dana poslije koje su plaćene tri tisuće kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Facebook Komentari