Na splitsku plažu Žnjan stigli građevinski inspektori, dva bagera te interventni policajci, ali rušenja nema

Na splitsku plažu Žnjan jutros su stigli građevinski inspektori Ministarstva graditeljstva, dva bagera te interventni policajci.

Bilo je najavljeno da će građevinska inspekcija, u pratnji interventne policije, dati znak za rušenje bespravnih objekata na splitskoj plaži. No, to se nije dogodilo.

Inspektori su dali ugostiteljima rok od tjedan dana da dovrše započetu demontažu 30-ak svojih nelegalnih objekata.

Ugostiteljima je isključena struja i voda, a što im otežava demontiranje objekata, javlja N1.

HRT javlja da su zbog visokih troškova koji bi im se naplatili – vlasnici prionuli su poslu i sami počeli uklanjati svoje objekte.

Ugostitelji nisu zadovoljni cijelom situacijom i smatraju da su prevareni. Poručuju da je nekima od njih ovo jedini izvor prihoda. Više od 300 ljudi, a u sezoni dvostruko više, ostalo je bez posla. Kažu da su oni do 2016. uredno podmirivali sve obveze – od komunalija do koncesija. Za 2017. Grad Split im nije produljio koncesiju.

Sadašnja gradska vlast kaže da ugostitelji na Žnjanu nemaju koncesiju. Ako red nalaže da nelegalne građevine moraju biti uklonjene, to se i događa. Vrlo je jasno da su ti objekti postavljeni na temelju odobrenja za 2016.; za 2017. godinu prethodne vlasti nisu izdavale nikakva odobrenja, poručio je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

Svoj današnji oblik Žnjanski plato poprimio je 1998., prvi kafići počeli su nicati 2008., a masovna gradnja, koja je dijelom bila i nelegalna, dogodila se u posljednje tri godine.

Jere Matić, odvjetnik 12 ugostitelja sa Žnjana, kaže kako je većina njih sama izgradila svoje objekte i da su ih radili na temelju koncesijskih odobrenja Grada. Sami su radili infrastrukturu, sami su izgradili sve te objekte, čemu grad ni na koji način nije pridonio, kaže Matić. Ugostitelji najavljuju da će ova priča nastavak dobiti na sudu.

Svoju pravu, reprezantativnu sliku, poručuju pak iz Grada, Žnjanski plato trebao bi dobiti u ljeto 2019. O budućem izgledu odlučivat će i građani. Mišljenja naših sugrađana, zajedno sa studijom koju je prethodni gradonačelnik naručio od Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, poslužit će kao podloga za donošenje novog prostorno-planskog uređenja, poručio je Krstulović Opara, javlja HRT.

Facebook Komentari