Osobnost i san: Kako spavaju i što sanjaju ekstroverti, a kako introverti

Utonemo li u san u samo nekoliko minuta nakon što legnemo ili nas satima u tome ometaju razne misli uvelike ovisi o našoj osobnosti.

Prema istraživanju koje je provedeno na 1.000 Amerikanaca introverti će češće patiti od poremećaja sna od ekstroverata. Osobe koje su fokusirane na vanjski svijet opisuju se kao ekstrovertni, dok se oni koji preferiraju unutarnji svijet opisuje kao introverte. Iako se osobe ne može u potpunosti tako okarakterizirati, neke su osobine itekako povezane s tim jesmo li ekstroverti ili introverti, piše Independent.

Nakon što su sudionici pristupili testu odgovorili su na nekoliko pitanja o spavanju i snovima. Znanstvenici su ustanovili da je osobnost povezana i sa spavanjem i sa snovima.

Ekstroverti će češće prespavati cijelu noć u komadu, što će pak rezultirati povećanom razinom energije tijekom dana. Više od 17 posto ekstrovertnih osoba izjavilo je kako su zadovoljni koliko eneregije imaju ujutro. Isto je i sa snovima.

Znanstvenici su utvrdili da introverti češće imaju noćne more i nejasne snove od ekstroverata. Studija je također pokazala razliku između sadržaja snova, pa je tako ustanovljeno da će ekstroverti češće sanjati putovanja, a introverti da im otpadaju zubi ili da nekoga udaraju bez ikakvog efekta.

Osim toga, introvertima će se češće dogoditi da zaspu kada žele ostati budni.

Možda ne možete promijeniti svoju osobnost, ali kvalitetan san je svima potreban pa se potrudite da ga i imate, prenosi N1.

Facebook Komentari