Bjelovar smislio kako privući investitore

Za privlačenje investitora vlasti u Bjelovaru smislile su novi pristup. Sve poduzetnike, koji će tamo htjeti uložiti novac, oslobodit će plaćanja poreza i komunalne naknade. Gradska blagajna zbog toga ide u minus, ali vlasti se nadaju novim zapošljavanjima i investicijskom bumu.

“Visoki porezi, visok PDV, nesigurna politička situacija, česte smjene vlasti, stalno spominjanje, uvođenje nekih poreza” – sve su to problemi koji utječu na poslovnu klimu, no gradske vlasti u Bjelovaru odlučile su ukidanjem poreza pomoći nome tko donosi kapital u grad ili planira novu investiciju.

“Prve tri godine neće uopće plaćati komunalnu naknadu, ukoliko zaposli više od 10 ljudi, i dali smo mu zemlju, dakle prvih pet godina ne mora plaćati uopće zemlju, a kasnije ako želi kupiti zemlju može ju kupiti, ako ne želi, 50 godina ima pravo građenja na toj zemlji”, objasnio je Novoj TV gradonačelnik Bjelovara Darko Hrebak.

Bjelovar će biti prvi tax free grad u Hrvatskoj, a vlasti očekuju da će u prvoj godini izgubiti najmanje četiri milijuna kuna u proračunu, no to će im se, nadaju se, u idućim godinama višestruko isplatiti.

“Naravno da će to podignuti i razinu zaposlenja i da će grad Bjelovar praktički na taj način indirektnim putem dobiti ono što smo gubili”, kazao je Hrebak.

Ovakva odluka, ističu ulagači, tvrtkama u startu štedi oko milijun kuna, a lokalnim vlastima u korist ide i novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, koji kreće od Nove godine. Ubirat će prihod od poreza na dohodak, kao i onaj od oporezivanja kamata na štednju, pa će za ovakve poteze biti još više prostora.

Facebook Komentari