Matica umirovljenika Hrvatske: 50 posto umirovljenika u Hrvatskoj, njih 570.000, prima prosječnu mirovinu od samo 1348 kuna

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) upozorila je da 50 posto umirovljenika u Hrvatskoj, odnosno njih 570.000, prima prosječnu mirovinu od samo 1348 kuna, i to nakon nedavnog porasta za 2,1 posto. Naglašavaju da su zbog neadekvatne formule usklađivanja upravo ove godine mirovine zaostale za rastom plaća za 2,55 posto, najviše u posljednjih 18 godina.

Ovakvi podaci najbolje pokazuju da velik broj naših sugrađana starije dobi živi u siromaštvu te da su mnogima primanja ispod razine socijalne pomoći. Stanje je zabrinjavajuće, stoji u priopćenju.

Matica umirovljenika za izlazak iz ovakvog stanja predlaže dijalog, posebno preko Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, koje je nakon duljeg zastoja najavilo sjednicu za 27. listopada ove godine. Poziva predstavnike Vlade, ministarstava i svih mjerodavnih institucija da, uz puno razumijevanje teške situacije u koju su dovedeni umirovljenici, upravo u dijalogu s predstavnicima umirovljeničkih udruga nađu rješenja koja će spriječiti daljnje osiromašivanje starih i nemoćnih, prenosi HRT.

Facebook Komentari