Blokirani traže trenutačni moratorij na primjenu Ovršnog zakona: Dok se novi zakon izglasa, pola hrvatske ima da pocrka od gladi

Glavni tajnik Udruge Blokiranih, ponukan najnovijom odgodom rada ekspertne skupine za novi Ovršni zakon, traži da se na primjenu postojećeg odmah stavi moratorij.

“Nemamo više vremena čekati dok se ministar Bošnjaković odnosno vlada RH nakani izglasati novi Ovršni zakon. Dok se on izglasa pola hrvatske ima da pocrka od gladi. Novi problem koji će imati nesagledive posljedice je odluka Ustavnog suda da udovolji prijedlogu Raiffeisen bank d.d. Ustavni sud koji je, postupajući po prijedlogu Raiffeisen banke d.d.,donio je odluku kojom je ukinuo članak 26. stavak 3 Pravilnika o načinu i postupku provođenja ovrhe na novčanim sredstvima”, drži Strinavić.

U njemu je, naime, stajalo kako se “ovrha može provesti isključivo na dijelu primanja sukladno čl. 173. Ovršnog zakona bez obzira na prethodno dane izjave o suglasnosti zapljene plaće”. Prema mišljenju Ustavnog suda, ministrica pravosuđa Ana Lovrin je prekoračila granice svojih ovlasti kad je 2008. godine donijela navedeni Pravilnik kojim je ukinula Izjave o suglasnosti zapljene plaće koje su banke dotad, prilikom dizanja kredita, tražile od svojih dužnika, podsjeća Strinavić.

Spomenute su izjave imale svojstvo ovršne isprave jer su bile ovjerene kod javnih bilježnika, a bankama su omogućavale da, u slučaju neplaćanja kredita, izvrše zapljenu cijele ili dijela plaće. Dakle, svi dužnici koji su podigli kredite 2007. i 2008. godine i koji su potpisali takvu suglasnost, a blokirani su upravo zbog tog kredita mogu očekivati da će im banka zaplijeniti temeljem te suglasnosti cijeli dohodak, upozoravaju Blokirani.

Strinavić napominje da FINA već provodi ovu odluku u slučaju kad se radi o Reiffesien banci no, očekuje da će i druge banke tu objeručke prihvaititi.

“Koliko je takvih kredita teško je za predvidjeti, ali ova odluka Ustavnog suda je nehumana i necivilizirana. Gospodo ustavni suci u kojoj to zemlji radiš da bi ti drugi pokupio plaću ? Odgovornost za ovo snosi i HNB koja je dozvolila bankama ovakav instrument osiguranja i dozvoljava im to i dan danas”, kaže Strinavić.

Blokirani nisu ni krenuli već su zapeli, Strinavić ogorčen na HDZ i sumnja da ne žele riješiti najveći problem u državi

Share This Article