Ukrajinski predsjednik Petro Oleksijovyč Porošenko: “U mirovnim snagama na istoku Ukrajine ne bi smio biti niti jedan ruski vojnik!”

“U duhu solidarnosti s našim britanskim partnerima i transatlantskim saveznicima i u koordinaciji sa zemljama EU-a, Ukrajina je donijela odluku da sa svog teritorija protjera 13 diplomata”, kazao je ukrajinski predsjednik Petro Oleksijovyč Porošenko.
Ad

Ukrajinski predsjednik Petro Oleksijovyč Porošenko je danas ocijenio da bi mirovna operacija na istoku Ukrajine mogla omogućiti napredak u tom sukobu, ali je postavio svoje uvjete za tu ideju koju je prvi puta ovog tjedna spomenuo ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin.

Službena Moskva se do sada protivila dugotrajnim zahtjevima Kijeva u svezi slanja pripadnika plavih kaciga na istok Ukrajine, ali u utorak je ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin rekao da je sklon slanju mirovnih snaga čiji bi mandat bio ograničen na zaštitu promatrača OESS-a i na crti razgraničenja između područja pod kontrolom Kijeva i  proruskih separatista.

“Raspoređivanje pripadnika UN-ovih plavih kaciga na cijelom području Donbasa predstavljalo bi stvarni napredak u mirovnom procesu”, ocijenio je ukrajinski predsjednik Petro Oleksijovyč Porošenko u govoru pred parlamentom, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Eventualna misija treba biti “raspoređena na cijelom okupiranom teritoriju, uključujući dio koji Kijev ne kontrolira na rusko-ukrajinskoj granici” kojom, drže Kijev i Zapad, oružje i borci iz Ruske Federacije i dalje ulaze na ukrajinski teritorij, pojasnio je ukrajinski predsjednik.

U tim mirovnim snagama ne bi smio biti niti jedan ruski vojnik, inzistirao je Petro Oleksijovyč Porošenko.

Ministar obrane samoproglašene pobunjeničke republike Doneck, Vladimir Petrovič Kononov je podržao rusku inicijativu. On je inzistirao da se eventualno raspoređivanje UN-ovih snaga odvija samo duž crte kontakta ukrajinskih snaga i proruskih separatista u dogovoru sa separatistima.

Ruska Federacija je u utorak tražila od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da dopusti raspoređivanje lako naoružane vojne misije na istoku Ukrajine, ali jedino za zaštitu promatrača OESS-a u tom području, gdje je u sukobu od travnja 2014. godine poginulo više od deset tisuća osoba.

Oko šest stotina promatrača Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) kontrolira poštivanje mirovnih sporazuma u Ukrajini. U travnju je jedan američki pripadnik poginuo u eksploziji mine pri prolasku ophodnje.

Oko šest stotina promatrača Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) kontrolira poštivanje mirovnih sporazuma u Ukrajini.

“Rad na toj inicijativi nije razlog da se Moskvi ukinu postojeće međunarodne sankcije. One moraju ostati na snazi do potpune uspostave suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine”, upozorio je ukrajinski predsjednik Petro Oleksijovyč Porošenko, prenosi francuska novinska agencija AFP.

On je također isključio bilo kakvu ukrajinsku vojnu opereciju zauzimanja teritorija koji su sada pod kontrolom pobunjenika i spomenuo rizik brojnih civilnih žrtava i nemogućnost suprostavljanja pet puta većoj ruskoj vojsci.

Kijev i Zapad argumentima optužuju Rusku Federaciju da vojno podržava separatiste, što službena Moskva uporno negira.

OESS će ove zime nadgledati situaciju u istočnoj Ukrajini i dronovima iz zraka

Ministar obrane samoproglašene pobunjeničke republike Doneck, Vladimir Petrovič Kononov je podržao rusku inicijativu. On je inzistirao da se eventualno raspoređivanje UN-ovih snaga odvija samo duž crte kontakta ukrajinskih snaga i proruskih separatista u dogovoru sa separatistima.

Mirovnim sporazumima potpisanim u Minsku u veljači 2015. godine okončane su gotovo sve borbe, ali sukobi između ukrajinskih vojnih snaga i pobunjenih proruskih separatista na istoku Ukrajine i dalje redovno izbijaju duž linije razgraničenja. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Facebook Komentari