Ruski predsjednik Vladimir Putin i japanski premijer Shinzō Abe kategorički osuđuju sjevernokorejska balistička i nuklearna testiranja

Suprotno od drugih čelnika industrijski najrazvijenih država Europe i Sjeverne Amerike koje su pogoršale odnose s Ruskom Federacijom, japanski premijer Shinzō Abe održava srdačne veze s Vladimirom Vladimirovičem Putinom i traži rusku potporu u stajalištu prema DNR Koreji, kao i glede povrata japanskih otoka koje je Rusija okupirala od kraja Drugog svjetskog rata

Predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Vladimirovič Putin izjavio je danas kako smatra da sjevernokorejska kriza neće eskalirati u sukob velikih razmjera koji bi uključivao nuklearno oružje i vjeruje da će prevladati razum.

Međutim, on je rekao kako misli da sjevernokorejsko vodstvo strahuje da bi u slučaju zamrzavanja nuklearnog programa i programa oružja ostali bez jedinog sredstva samoobrane.

Vladimir Vladimirovič Putin, koji je govorio na ekonomskom forumu u Vladivostoku na dalekom istoku Rusije na koji su došli predsjednik južne, Republike Koreje, Moon Jae-in i japanski premijer Shinzō Abe, ranije je upozorio da bi uzavrele napetosti oko raketnog programa Pyongyanga mogle prerasti u “globalnu katastrofu”.

Predsjednik Republike Koreje Moon Jae-in i ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin

Međutim, danas, nakon nekoliko dana razgovora s regionalnim čelnicima i dužnosnicima, Vladimir Vladimirovič Putin zvuči optimističnije i kaže kako Ruska Federacija vidi da administracija Donalda Johna Trumpa želi smiriti napetosti oko DNR Koreje.

“Siguran sam da to neće prerasti u sukob velikih razmjera, a posebice onaj u kojem bi se koristilo oružje masovnog uništenja”, rekao je Vladimir Vladimirovič Putin okupljenima na forumu.

Ruska Federacija vidi da administracija Donalda Johna Trumpa želi smiriti napetosti oko DNR Koreje, kazao je okupljenima ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin

“Sve strane su dovoljno razumne i shvaćaju svoju odgovornost. Mi možemo riješiti taj problem diplomatskim sredstvima”, istaknuo je.

Ruska Federacija zajedno s NR Kinom zagovara plan “zamrzavanja za zamrzavanje” prema kojem bi SAD i Republika Koreja zaustavili svoje velike vojne vježbe u zamjenu za to da DNR Koreja zaustavi svoj program oružja.

Japanski premijer Shinzō Abe s delegacijom Japana i Vladimir Vladimirovič Putin posjetili su Primorye Oceanarium

Međutim, izgleda da zasad nijedna strana nije voljna odstupiti od svoje pozicije.

Vladimir Vladimirovič Putin je rekao da Pyongyang neće okončati svoj nuklearni i raketni program jer ga smatra jedinim sredstvom samoobrane, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin također je danas izjavio da su on i japanski premijer Shinzō Abe kategorički osudili sjevernokorejsko testiranje balističkog projektila koji je preletio Japan, te sjevernokorejski nedavni nuklearni pokus. (Theo Ljubić, Reuters)

Share This Article