Američki predsjednik Donald Trump ne isključuje vojne udare protiv DNR Koreje, a kineski predsjednik Xi Jinping zagovara dijalog

Carinsko-trgovinski rat SAD-a i NR Kine - Kina je objavila listu sa 128 proizvoda na koje će uvesti carinu od 15 posto do 25 posto u slučaju neuspjeha u pregovorima sa SAD-om.

Vojna akcija protiv DNR Koreje nije prvi izbor administracije, iako nije isključena, rekao je danas američki predsjednik Donald John Trump nakon razgovora s kineskim kolegom Xi Jingpingom koji je pozvao na denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

Nakon telefonskog razgovora s kineskim kolegom XI Jinpingom o krizi na Korejskom poluotoku, Donald John Trump nije potpuno isključio ideju vojnih udara.

“Vidjet ćemo kako će se događaji razvijati”, rekao je i dao naslutiti da će se najprije razmotriti drugi načini kako bi DNR Koreja poštivala odrednice međunarodne zajednice.

U telefonskom razgovoru s Donaldom Johnom Trumpom, kineski predsjednik Xi Jinping je također rekao da je NR Kina i dalje angažirana u denuklearizaciji sjeverne DNR Koreje

Izjava američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa pokazuje određeno povlačenje u odnosu na prethodne izjave kada je Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji zaprijetio “vatrom i bijesom” ako nastavi raketna i nuklearna testiranja.

Predsjednik NR Kine, Xi Jinping podsjetio je američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa da Peking želi riješiti sjevernokorejsko nuklearno pitanje pregovorima kako bi se postiglo mirno rješenje, izvijestila je danas kineska novinska agencija Xinhua.

U telefonskom razgovoru s Donaldom Johnom Trumpom, kineski predsjednik Xi Jinping je također rekao da je NR Kina i dalje angažirana u denuklearizaciji sjeverne DNR Koreje, koja je u nedjelju izvela šesti nuklearni pokus, do sada najsnažniiji.

Američki predsjednik Donald John Trump je ranije zaprijetio da će prekinuti trgovinske veze sa zemljama koje posluju s DNR Korejom, što se čita kao prijetnja NR Kini, saveznici i trgovinskoj partnerici DNR Koreje, ali je danas nakon razgovora s Xi Jinpingom govorio pomirljivije.

“Vjerujem da je predsjednik Xi Jinping sa mnom suglasan sto posto. On ne želi da se ono tamo događa. Imali smo vrlo vrlo otvoren i snažan razgovor”, rekao je američki predsjednik Donald John Trump.

Kineski predsjednik Xi Jinping je rekao da NR Kina inzistira na nastavku međunarodnog sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, na miru i stabilnosti na Korejskom poluotoku i na rješenju nuklearnog problema putem pregovora, navodi službena novinska agencija.

Kineski predsjednik je rekao da bi opća orijentacija trebala ići u smjeru mirnog rješenja problema i dodao da je dijalog uz globalne mjere najbolji način traženja dugoročnog rješenja, dodala je kineska novinska agencija Xinhua.

Sjedinjene Američke Države pripremaju novi niz sankcija koje bi Ujedinjeni narodi trebali izglasati protiv DNR Koreje i kane ih predstaviti idući tjedan na Vijeću sigurnosti. (Theo Ljubić, Xinhua)

Facebook Komentari