Obećavajuća inicijativa posredovanja predsjednice Švicarske Konfederacije Doris Leuthard

Neutralna Švicarska spremna je preuzeti ulogu posrednika u rješavanju krize oko Sjeverne Koreje, kao i biti domaćin diplomatskih pregovora, rekla je danas za domaće i inozemne medije švicarska predsjednica Doris Leuthard.

Predsjednica Švicarske Konfederacije, Doris Leuthard je istaknula kako su snage njezine države razmještene na crti demarkacije između južne Republike Koreje i sjeverne DNR Koreje, te je naglasila da Švicarska Konfederacija, uz Kraljevinu Švedsku, ima dugu povijest neutralnosti i diskretne diplomacije. U to je uključeno i švicarsko predstavljanje američkih interesa u pregovorima s Islamskom Republikom Iran i s Republikom Kubom.

Švicarska Konfederacija, uz Kraljevinu Švedsku, ima dugu povijest neutralnosti i diskretne diplomacije

No, Doris Leuthard je dodala kako NR Kina i Sjedinjene Američke Države trebaju preuzeti svoj dio odgovornosti i upozorila na “pretjerane reakcije” nakon šestog i najvećeg nukleatnog testa DNR Koreje.

Sankcije “nisu puno toga promijenile” u uvjeravanju Pyongyanga da napusti svoje oružane programe, iako je sjevernokorejsko stanovništvo zbog toga patilo, smatra švicarska predsjednica.

“Mislim da je doista vrijeme za dijalog”, poručila je čelnica Švicarske Konfederacije na konferenciji za medije u Bernu.

“Spremni smo ponuditi naše dobre usluge posrednika. Mislim da će u sljedćim tjednima mnogo toga ovisiti o utjecaju SAD-a i NR Kine na ovu krizu. Zbog toga tvrdim da Švicarska Konfederacija i Kraljevina Švedska mogu igrati ulogu iza zavjese”.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong – Un proveo je dio svoje mladosti u Bernu, studirajući pod lažnim imenom

Dio zadatka je pronaći primjerenu lokaciju za susret dužnosnika, istaknula je Doris Leuthard.

“Smatram da je to naša uloga, vidjeti kakve ćemo sve mogućnosti pronaći. Jer Twitter nije adekvatan instrument… To mora biti veoma diskretno”.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong – Un proveo je dio svoje mladosti u Bernu, studirajući pod lažnim imenom, prenosi britanska novinska agencija Reuters. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari