Papa Franjo i Bartolomej I. državnicima: Odgovorite na Zemljin plač i pobrinite se za potrebe marginaliziranih!

Papa Franjo, 266. poglavar katoličke Crkve i Ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I., vrhovni poglavar Ekumenske Carigradske patrijaršije i „prvi među jednakim“ (lat. “Primus inter pares”) patrijarsima Pravoslavne crkve, pozvali su danas svjetske državnike da zajednički odgovore na klimatske promjene, poručivši da je planet Zemlja u sve lošijem stanju i da će time prvo biti pogođeni oni najranjiviji.

Do zajedničkog apela Pape Franje i patrijarha Bartolomeja I. dolazi tri mjeseca otkako se američki predsjednik Donald John Trump povukao iz pariškog klimatskog sporazuma.

“Hitno pozivamo sve one koji su na društvenim, ekonomskim, političkim i kulturnim pozicijama da odgovore na Zemljin plač i pobrinu se za potrebe marginaliziranih”, kaže se u izjavi dvojice vjerskih poglavara, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

“Iznad svega”, napisali su predvodnici 1,2 milijarde katolika i 300 milijuna pravoslavnih vjernika, “tražimo odgovor na poziv milijuna koji traže konsenzus svijeta za liječenje naše ranjene kreacije”.

Poruka nije adresirana niti na jednog državnika imenom i prezimenom. Mnogi su u svijetu ostali zaprepašteni kada je predsjednik Donald John Trump odlučio povući Sjedinjene Američke Države iz pariškog sporazuma, a jedan je vatikanski dužnosnik tu odluku nazvao “katastrofom”.

(Theo Ljubić, DPA)

Facebook Komentari