Britanski ministar trgovine Liam Fox: – Nitko, pa ni EU neće niti može ucjenjivati Ujedinjeno Kraljevstvo!

Britanski ministar trgovine Liam Fox rekao je danas da Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske neće pristati na ucjene kako bi prihvatilo cijenu izlaska iz Europske unije te je pozvao Bruxelles da ubrza pregovore na kojima se raspravlja o budućim britanskim odnosima s EU.

Treći krug pregovora o Brexitu, usredotočen na dogovor o uvjetima izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU završio je jučer uz upozorenje Bruxellesa da se mora obaviti još posla prije nego što se prijeđe na pregovore o budućim vezama. Ni nakon trećeg kruga pregovora o Brexitu nema bitnog napretka u ključnim pitanjima koja treba riješiti kod razdruživanja Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije, izjavio je u četvrtak glavni europski pregovarač Michel Bernard Barnier.

Britanski ministar za BREXIT David Michael Davis i EU glavni pregovarač Michel Bernard Barnier: u Europskoj uniji se neslužbeno spominje iznos između pedest i pet i sto milijardi eura, što su obveze koje je navodno Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo u višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2014-2020. godine, no, kako se čini, službeni London za taj iznos neće ni da čuje

Britanska vlada želi preusmjeriti razgovore na temu novih odnosa, pokušavajući umiriti strahove gospodarstvenika vezane uz trgovinu i propise, ali Bruxelles je zahtijevao da se najprije postigne napredak u središnjim pitanjima, od kojih je jedno koliko Ujedinjeno Kraljevstvo mora platiti izlazak iz EU.

“Ne mogu nas ucjenama prisiliti na plaćanje cijene”, rekao je britanski ministar Liam Fox za ITV tijekom posjeta Japanu s premijerkom Theresom Mary May.

Britanska premijerka Theresa Mary May, britanski ministar trgovine Liam Fox i japanski premijer Shinzō Abe na Japan-UK Business Forumu

Takozvani zakon o Brexitu izvor je nesuglasica jer euroskeptici žele da se plati što manje, a EU zahtijeva da Ujedinjeno Kraljevstvo ispuni postojeće obveze prema Europskoj uniji.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva već je rekla da je spremna ispuniti međunarodne obveze. Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron ponovno je u četvrtak pružio potporu Michelu Bernardu Barnieru kao jedinom pregovaraču Europske unije o Brexitu, odbacivši tvrdnje britanskih medija da mu se Pariz protivi.

Britanski ministar trgovine, Liam Fox je rekao da su mu gospodarstvenici diljem Europe rekli kako bi željeli znati što više pojedinosti o tome kakvi će biti novi odnosi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske s Europskom unijom.

Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron ponovno je u četvrtak pružio potporu Michelu Bernardu Barnieru kao jedinom pregovaraču Europske unije o Brexitu, odbacivši tvrdnje britanskih medija da mu se Pariz protivi

“Mislimo da bismo morali početi razgovore o konačnom sporazumu jer je to dobro za posao, ali i za napredak britanskoga naroda i ostalih naroda Europske unije”, rekao je Liam Fox, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Podsjetimo, u Europskoj uniji se neslužbeno spominje iznos između pedest i pet i sto milijardi eura, što su obveze koje je navodno Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo u višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2014-2020. godine, no, kako se čini, službeni London za taj iznos neće ni da čuje. (Theo Ljubić. ITV, Reuters)

Facebook Komentari