Republika Koreja objavila je da njezini zrakoplovi nad Korejskim poluotokom s dva američka bombardera koji mogu biti opremljeni nuklearnim oružjem izvode vježbe, a Japan je nakon toga izvijestio da su u vježbama sudjelovali i lovci te zemlje, dva dana nakon što je ispaljen sjevernokorejski projektil preko Japana koji je ponovno snažno podigao tenzije.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump je Sjevrnokorejcima odgovorio prijetnjama te upozorio da bi se DNR Koreja mogla suočiti s “vatrom i bijesom”!

Vježbe u kojima sudjeluju dva nadzvučna američka bombardera B-1B, četiri nevidljiva američka zrakoplova F-35B te južnokorejski borbeni zrakoplovi izvode se na kraju godišnjih zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi usredotočenih uglavnom na kompjutorske simulacije. U četvrtak su im se pridružili i japanski lovci F-15 Eagle, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Komunistički susjed Republike Koreje, DNR Koreja oštro se protivi vježbama koje smatra pripremom invazije te je zadnjih tjedana odgovorila nizom prijetnji i lansiranja balističkih raketa.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump također je odgovorio prijetnjama te upozorio da bi se DNR Koreja mogla suočiti s “vatrom i bijesom” bude li prijetila SAD-u.

Demokratska narodna Republika Koreja već je ozvela desetak takvih testova pod zapovijedanjem diktatora Kim Jong – Una, poslijednji put u subotu, no, lansiranje iznad Japana je rijetko.

Američki predsjednik Donald John Trump je izjavio da je svijet “jasno i glasno” primio posljednju poruku DNR Koreje.

Vježbe u kojima sudjeluju dva nadzvučna američka bombardera B-1B, četiri nevidljiva američka zrakoplova F-35B te južnokorejski borbeni zrakoplovi izvode se na kraju godišnjih zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi usredotočenih uglavnom na kompjutorske simulacije. U četvrtak su im se pridružili i japanski lovci F-15 Eagle

“Ovaj režim signalizirao je svoj prijezir prema susjedima, svim članovima Ujedinjenih naroda i minimalnim standardima prihvatljivog međunarodnog ponašanja”, stoji u najnovijem priopćenju američkog predsjednika koje je službeno objavila Bijela kuća.

“Prijeteće i destabilizirajuće akcije samo povećavaju izolaciju sjevernokorejskog režima u regiji i među svim državama svijeta. Sve su opcije na stolu”, dodao je američki predsjednik Donald John Trump. (Theo Ljubić, Reuters)