Amerikanci naredili zatvaranje konzulata Ruske Federacije u San Franciscu, dok šef ruskog MVP, Sergej Lavrov žali zbog eskalacije napetosti

Ad

Sjedinjene Američke Države su odredile Ruskoj Federaciji rok do subote da zatvori svoj konzulat u San Franciscu i dvije podružnice njihovih službi, u Washingtonu i New Yorku kao odgovor na drastično smanjenje osoblja američkih diplomatskih predstavništava u Rusiji.

U službenom priopćenju objavljenom danas, američki State Department navodi da želi prekinuti začarani krug koji neprestano kvari odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije te se nada da ta odluka neće izazvati nove odmazde.

U odgovoru na nove sankcije koje je odredio američki Kongres, ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin je naredio krajem srpnja ove godine smanjenje broja osoblja koje radi u veleposlanstvu i u američkim konzulatima u Ruskoj Federaciji: sedam stotina pedeset i pet diplomata i djelatnika, ruskih ili američkih do petka moraju napustiti funkcije. Američka diplomatska nazočnost može maksimalno iznositi četiri stotine pedeset i pet osoba, što je razina ruske nazočnosti u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Sjedinjene Američke Države su morale početkom kolovoza ove godine izaći iz dviju diplomatskih zgrada blizu Moskve, podsjeća britanska novinska agencija Reuters.

Službeni Washington je obznanio da će najaviti svoj odgovor do 1. rujna 2017. godine te to upravo i čini.

“U duhu jednakosti na koji se pozivaju Rusi, tražit ćemo od ruske valde da zatvore svoj konzualt u San Franciscu, podružnicu u Washingtonu i još jednu podružnicu konzulata u New Yorku. To se mora obaviti do 2. rujna”, objavio je u četvrtak State Department.

Sjedinjene Američke Države su odredile Ruskoj Federaciji rok do subote da zatvori svoj konzulat u San Franciscu (na slici) i dvije podružnice njihovih službi, u Washingtonu i New Yorku

“Uz te mjere, dvije zemlje će imati po tri konzulata, ali mi smo odlučili omogućiti ruskoj vladi da zadrži neke podružnice u nastojanju da okončamo začarani krug u našim odnosima”,  saopćili su medijima iz State Departmenta. Službeni State Department je ponovo pozvao na poboljšanje odnosa koje su na najnižoj razini od kraja Hladnog rata, navodi Washington.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Viktorovič Lavrov je danas izjavio kako žali zbog eskalacije napetosti između Moskve i Washingtona, koju su pokrenule Sjedinjene Američke Države nakon zatvaranja ruskog konzulata u San Franciscu, kao i dviju diplomatskih predstavništava u Washingtonu i New Yorku, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

(Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Facebook Komentari