Ne dobije li SDP odgovor na interpelaciju o spomeniku HOS-ovcima, tražit će izglasavanje nepovjerenja vladi

Ad

Ne dobije li SDP do početka zasjedanja Sabora očitovanje Vlade na svoju interpelaciju o spomen-ploči poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a, na kojoj je sporan natpis “Za dom spremni” i koja se nalazi u Jasenovcu, u listopadu bi se na dnevnom redu Sabora moglo naći izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Prijete time u SDP-u u kojem očitovanje Vlade na njihovu interpelaciju nisu dobili od sredine travnja kada su je i uputili u proceduru, piše Večernji list.

Što znači da je rok za odgovor “debelo prekoračen” s obzirom na to da je Vlada, prema saborskom Poslovniku, dužna dati očitovanje na interpelaciju u roku od 15 dana (no nema sankcija ako to ne učini). Slična je situacija i sa SDP-ovom interpelacijom koja se odnosi na nacionalizaciju Ine i prateću privatizaciju HEP-a koja još nije raspravljena u Saboru iako je upućena u proceduru još početkom godine.

– Te situacije pokazuju prijezir Vlade na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem i HDZ-a prema Saboru i parlamentarnoj demokraciji. Ako se takva situacija nastavi, a vjerujem da nije samo moje strpljenje pri kraju, držim da ćemo raspravu o tim temama morati potaknuti na drugi način pa makar to značilo i pokretanje postupka glasovanja o povjerenju Vladi jer to je rasprava koju vladajući neće izbjeći – objašnjava Peđa Grbin, zastupnik SDP-a i potpredsjednik te stranke.

Pitanje govora mržnje kao civilizacijsko pitanje kao i pitanje odnosa prema državnoj imovini i kompletnoj ekonomskoj politici Vlade previše su važna pitanja da bismo, dodaje Grbin, dopustili da ih vladajući guraju u zapećak i igraju se njima kako im odgovara.

Tako da izgleda da bi se prašina koja se zadnjih dana podigla oko HOS-ove ploče zbog pozdrava “Za dom spremni”, za čije uklanjanje iz Jasenovca Vlada ne nalazi rješenje već više od osam mjeseci, za koji tjedan mogla preseliti i u saborske klupe.

A gdje bi ponovno moglo doći do prebrojavanja ruku zastupnika do magičnog broja 76. Oporbene su šanse za rušenje Vlade, realno, minimalne jer bi to podrazumijevalo da će ruku protiv nje podići i HNS-ovci i manjinci. No u SDP-u se time ne zamaraju previše jer će, kažu, njihov potez, ako ništa drugo, izvući na čistac i jedne i druge. A svi oni zadnjih dana, što se tiče ploče HOS-a, daju nedvosmislene izjave, a to je da ploča mora otići.

HNS-ovci su to ponovili i jučer u svojem odgovoru Đuri Glogoškom u kojem piše da “Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja i da građani ne zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak: uklanjanje natpisa ‘Za dom spremni’ na ploči u Jasenovcu u najkraćem mogućem roku.”

I u SDSS-u su jučer ponovili da dileme nemaju i da ploča iz Jasenovca, odnosno sporni natpis, mora biti uklonjen. – Očekujemo rješenje. To je nešto preko čega mi ne možemo prijeći – kazao je jučer Boris Milošević, šef Kluba zastupnika SDSS-a.

Na pitanje kako će se postaviti u slučaju da Vlada ne učini ništa s micanjem spornog natpisa na ploči, a na dnevni red Sabora dođe izglasavanje nepovjerenja Vladi na zahtjev SDP-a, Milošević kaže da je to hipotetska situacija o kojoj će njegova stranka odlučiti kada tako nešto bude na dnevnom redu.

Na samu interpelaciju SDP se, podsjetimo, odlučio jer Vlada nije reagirala na zaključak Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav iz prosinca 2016., a koji se odnosio na ploču u Jasenovcu. I u kojem je pisalo da postavljanje te spomen-ploče s riječima “Za dom spremni” u grbu udruge vrijeđa žrtve tog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima. Pozvana su nadležna tijela državne vlasti da poduzmu nužne radnje kojima će se zaštititi dostojanstvo žrtava i sjećanja na njih. Zaključak je donesen jednoglasno, piše Večernji list.

Tuđman i Perica protiv uklanjanja HOS-ove ploče, J. Kosor za, Aralica kaže: To će biti početak kraja Plenkovićeve vlasti

U HDZ-u je proključalo, ako Plenković bude inzistirao na zakonskom micanju HOS-ovih spomenika, mogao bi ostati bez nekoliko ministara i saborskih zastupnika

Facebook Komentari