Kraljevska australijska ratna mornarica usavršava razarače koji će rušiti sve sjevernokorejske rakete

Australija razmatra unaprijediti odbrambene sposobnosti svoje Kraljevske ratne mornarice (RAN) u cilju da može srušiti sve interkontinentalne rakete, rekao je ministar odbrane Christopher Maurice Pyne nakon što je sjeverna komunistička DNR Koreja ispalila raketu preko Japana.

Ministar obrane Australije, Christopher Maurice Pyne je novinarima u Adelaidu rekao da bi Australija mogla nadograditi svoje nove razarače protivraketnim štitovima, prenijela je televizijska mreža SBS.

Australski program razarača bit će završen 2018. godine, kada se završi izgradnja još dva nova.

Mala je mogućnost da balistička raketa DNR Koreje nacilja Australiju, rekla je australska ministrica vanjskih poslova Julie Isabel Bishop za Sky News.

Međutim, vlada Australije je duboko zabrinuta “vrlo provokativnim” činom DNR Koreje, rekla je i ocijenila kako svijet treba dati vremena da sankcije koje su Ujedinjeni narodi nametnuli Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji poluče učinak, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Premijer Australije, Malcolm Bligh Turnbull rekao je u Sydneyu da NR Kina ima najveći utjecaj na DNR Koreju te je pozvao službeni Peking da upotrijebi taj utjecaj na režim u Pyongyangu.

Raketne fregate Australijske kraljevske ratne mornarice: HMAS Ballarat, HMAS Stuart i HMAS Anzac te ostalo brodovlje moći će rušiti sve balističke rakete i ICBM rakete DNR Koreje

DNR Koreja u utorak je ispalila balističku raketu srednjeg dometa koja je preletjela preko teritorija Japana i pala u Tihi ocean pozivajući se na svoje pravo na samoodbranu zbog “neprijateljskih planova” Sjedinjenih Američkih Država koje trenutno sudjeluju u godišnjoj vojnoj vježbi s južnom Republikom Korejom.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je “oštro” osudilo sjevernokorejsko ispaljivanje balističke rakete u izjavi koju je njegovih petnaest članica jednoglasno odobrilo nakon trosatnog zasjedanja.

Japanski premijer Shinzō Abe i južnokorejski predsjednik Moon Jae – In usuglasili su se u srijedu da se pojača pritisak na DNR Koreju i pozvali na jačanje UN-ovih sankcija protiv Pyongyanga.

Britanska konzervativna premijerka Theresa Mary May pozvala je NR Kinu da pojača pritisak na DNR Koreju kako bi ta zemlja obustavila raketne pokuse.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva podržava plan Australijske kraljevske ratne mornarice, daje podrđku Japanu i južnoj Republici Koreji te poziva NR Kinu da pojača pritisak na DNR Koreju kako bi ta zemlja obustavila raketne pokuse

Sjevernokorejski vođa Kim Jong – Un, prema državnoj novinskoj agenciji KCNA, kazao je kako treba više vježbati na metama u Tihom oceanu.

“Ova vježba lansiranja balističke rakete, poput pravog rata,  prvi je korak u vojnoj operaciji Korejske narodne vojske u Tihom oceanu i smisleni uvod u obuzdavanje Guama”, kazao je on.

Nedavno se oglasio i američki ministar obrane James Norman Mattis, u vojnom svijetu poznat i po nadimku “Bijesni pas”. Američki ministar obrane izjavio je da ako bi Sjeverna Koreja ispalila projektil na Sjedinjene Američke Države situacija bi mogla prerasti u rat.

Američki ministar obrane James Mattis poručio je sjevernokorejskom vođi Kim Jong-Unu “da se ne igra vatrom, jer bi samo jedna taktička napadna nuklearna podmornica američke ratne mornarice mogla u 15 minuta izbrisati DNR Koreju s lica zemlje !”

“Ako ispale projektil na Sjedinjene Američke Države to bi moglo vrlo brzo prerasti u rat”, rekao je američki ministar obrane James Norman Mattis novinarima.

“Bijesni pas” – James Norman Mattis je rekao da bi Sjedinjene Američke Države znale putanju sjevernorejskog projektila “za nekoliko trenutaka” i ako bi se procijenilo da projektil pogađa Guam ili bilo koji dio američkog teritorija ili savezničke države Republiku Koreju i Japan, “mi ćemo ga uništiti”.

Također je “Bijesni pas” poručio sjevernokorejskom vođi Kim Jong-Unu “da se ne igra vatrom, jer bi samo jedna taktička napadna nuklearna podmornica američke ratne mornarice mogla izbrisati DNR Koreju s lica zemlje za petnaest minuta!” (Theo Ljubić, Reuters, SBS, Sky News, KCNA)

Facebook Komentari