Banke su ogulile građane, ne zna se kad će odluka Vrhovnog suda, Aleksić kaže: Nije jasno zašto odugovlači s donošenjem pravorijeka

U tijeku je revizija u slučaju skupne tužbe Udruge Franak protiv banaka, čiji je prvostupanjski pravorijek donesen prije četiri godine. Vrhovni sud još nije riješio reviziju, a kad će – ne zna se, iako je to goruće pitanje za tisuće građana koji smatraju da su ih banke opljačkale i bilo bi logično da se revizija prioritetno riješi.

Tužba je podnesena početkom 2012., prvostupanjska presuda na Trgovačkom sudu donesena je 4.7.2013. Radovan Dobronić prihvaća kompletni tužbeni zahtjev i nalaže početni tečaj i fiksnu početnu kamatu u svim ugovorima.

U drugom stupnju, 13. lipnja 2014. Visoki trgovački sud – prihvaća ništetnost kamate, ali ne i valutne klauzule te je oslobođena Sberbank u potpunosti. Potom 9. travnja 2015. VSRH potvrđuje VTS, Ustavni sud u prosincu 2016. prihvaća ustavnu tužbu UF i vraća reviziju na popravak u dijelu koji je negativan za tužitelja…

“Revizijski predmet koji Vas zanima ima poslovni broj Revt-575/16. Spis je dodijeljen sucu izvjestitelju, koji je započeo rad za tom predmetu. Očekuje se zakazivanje sjednice i donošenje odluke u primjerenom roku čije trajanje u ovom trenutku nije moguće točnije definirati”, napisala je Sanja Katušić-Jergović, glasnogovornica Vrhovnog suda Republike Hrvatske u odgovoru Hrvatskoj danas.

Što kažu tužitelji

“Razmatranje slučaja Franak u ponovljenoj reviziji traje već predugo. Predmet je poznat, prigovori Ustavnoga suda su poznati, sve je jasno u tome predmetu, jedino nije jasno zašto Vrhovni sud odugovlači s donošenjem pravorijeka. Trenutak je izuzetno važan za RH u sjeni arbitraže u Washingtonu. Nije jasno hoće li VSRH postaviti prethodna pitanja Sudu EU-a, što neće biti potrebno ako je konačno shvaćeno o čemu se tu radi”, ocijenio je zastupnik Snage Goran Aleksić.

“Ja moram ponoviti bitne činjenice: 1. CHF je u odnosu na DM i euro od 1973. do 2003. narastao 168% 2. CHF je utočište kapitala u vrijeme gospodarske krize 3. CHF nema nikakve veze s monetarnim sustavom RH 4. Pokriće za CHF kredite banke su radile putem derivata, a to je pravi kockarski posao u kojemu banke uvijek zarađuju. Ako te 4 činjenice VSRH uzme u obzir, onda nema sumnje u to da se mora potvrditi presuda suca Radovana Dobronića. Jednostavno, ne postoji objektivan način da se ponovi ista revizija kao prvi put. Banke moraju biti proglašene nepoštenima zbog ugovaranja valutne klauzule CHF”, rekao je za Hrvatsku danas saborski zastupnik Snage Goran Aleksić.

Facebook Komentari