Japanski premijer Shinzō Abe i američki predsjednik Donald Trump dogovorili jačanje pritiska na DNR Koreju

Premijer Japana Shinzō Abe  i američki predsjednik Donald John Trump dogovorili su se danas tijekom telefonskog razgovora kako će napraviti veći pritisak  na sjevernu DNR Koreju nakon što je tamošnji režim ponovno lansirao raketu.

Dvojica čelnika složila su se sazvati hitan sastanak  Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se razmotrile daljnje akcije protiv DNR Koreje. Ranije ovog mjeseca Vijeće sigurnosti jednoglasno je nametnulo nove sankcije Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji kao odgovor na dvije velike rakete u srpnju ove godine.

Japanska TV prenosi najnovije sjevernokorejsko lansiranje balističke rakete preko Japana

“Predsjednik Trump kazao je da su Sjedinjene Američke Države sto posto uz Japan”, rekao je Shinzō Abe novinarima.  Japanski premijer Shinzō Abe je najnoviji potez  DNR Koreje ocijenio “ozbiljnom i teškom prijetnjom, bez presedana”, te poručio da je to bilo jasno kršenje rezolucija UN-a.

Južna Republika Koreja također je osudila lansiranje rakete. “Snažno ćemo odgovoriti na temelju našeg postojanog savezništva sa Sjedinjenim Američkim Državama ako DNR Koreja nastavi s nuklearnim i raketnim provokacijama”, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Američki Pentagon potvrdio  je da je DNR Koreja jučer ispalila raketu koja je preletjela teritorij Japana, ali i naglasio da ona ne predstavlja prijetnju za Sjevernu Ameriku, dok je japanski premijer Shinzō Abe u kratkom obraćanju nakon lansiranja kazao da će učiniti sve što je u njegovoj moći  da zaštiti japanski narod.

U vodama oko Korejskog poluotoka također se nalaze i američki nosači aviona te atomske podmornice.

“Možemo potvrditi da je raketa koju je ispalila DNR Koreja preletjela Japan”, rekao je glasnogovornik Pentagona Robert Manning. Dodao je da američka vojska prikuplja dodatne informacije.

“Sjevernoamerička zračna komanda (NORAD) utvrdila je da projektil lansiran iz DNR Koreje ne predstavlja prijetnju Sjevernoj Americi”, rekao je glasnogovornik Robert Manning.

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-Un najnovijim lansiranjem balističke rakete preko Japana još je više isprovocirao ionako tijesan savez SAD-a, Republike Koreje i Japana protiv DNR Koreje

Japanski premijer Shinzō Abe poručio je da će učiniti sve da zaštiti živote ljudi. “Uložit ćemo maksimalni napor da zaštitimo živote ljudi” , rekao je premijer Japana uoči hitnog sastanka sazvanog zbog ispaljivanja rakete, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga kazao je da je najnovije lansiranje rakete prijetnja na koju će Tokio oštro reagirati. “Izgleda da je ova balistička raketa preletjela preko našeg teritorija. to je bez presedana, ozbiljno i velika prijetnja našoj naciji”, kazao je novinarima.

Japan najoštrije prosvjeduje zbog lansiranja rakete, dodao je Yoshihide Suga i naglasio da je to jasno kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda. Japan će blisko surađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama, južnom Republikom Korejom i ostalim zainteresiranim narodima te pravovremeno i odgovarajuće odgovoriti, rekao je.

Američki ministar obrane James Norman Mattis zvani “Bijesni pas” je rekao da bi Sjedinjene Američke Države znale putanju sjevernorejskog projektila “za nekoliko trenutaka” i ako bi se procijenilo da projektil pogađa Guam ili bilo koji dio američkog teritorija ili savezničke države Republiku Koreju i Japan, “mi ćemo ga uništiti”

DNR Koreja lansirala je raketu oko 6 sati ujutro po lokalnom vremenu koja je preletjela japanski teritorij, raspala se u tri djela i pala u japansko more 14 minuta nakon lansiranja.

Incident je aktivirao “J sustav uzbune” u Japanu te je tako javna televizija slala upozorenja građanima da se sklone na sigurno, dok su na ulicama sirene oglasile opasnost i pozvala građane da nađu zaklon.

Podsjetimo, nedavno se oglasio i američki ministar obrane James Norman Mattis, u vojnom svijetu poznat i po nadimku “Bijesni pas”. Američki ministar obrane izjavio je da ako bi Sjeverna Koreja ispalila projektil na Sjedinjene Američke Države situacija bi mogla prerasti u rat.

Američka taktička nuklearna podmornica USS Minnesota (SSN 783) koja se nalazi u vodama nadomak sjevernokorejske obale (slike gore i dolje) mogla bi sama svojim arsenalom uništiti cjelokupni vojni sustav DNR Koreje i trajno ga paralizirati

“Ako ispale projektil na Sjedinjene Američke Države to bi moglo vrlo brzo prerasti u rat”, rekao je američki ministar obrane James Norman Mattis novinarima.

“Bijesni pas” – James Norman Mattis je rekao da bi Sjedinjene Američke Države znale putanju sjevernorejskog projektila “za nekoliko trenutaka” i ako bi se procijenilo da projektil pogađa Guam ili bilo koji dio američkog teritorija ili savezničke države Republiku Koreju i Japan, “mi ćemo ga uništiti”.

Također je “Bijesni pas” poručio sjevernokorejskom vođi Kim Jong-Unu “da se ne igra vatrom, jer bi samo jedna taktička napadna nuklearna podmornica američke ratne mornarice mogla izbrisati DNR Koreju s lica zemlje za petnaest minuta!” (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari