Izraelski premijer Netanyahu: Država Izrael spremna je djelovati jednostrano kako bi spriječila širenje iranske vojne nazočnosti u Sirijskoj Arapskoj Republici

Premijer Države Izrael, Benjamin "Bibbi" Netanyahu nedavno je pojačao kritike na račun sporazuma koji su s Islamskom Republikom Iran 2015. godine sklopile svjetske sile, a koji nudi Tehreranu ukidanje teškim međunarodnih sankcija ako zaustavi svoj nuklearni program

Premijer Države Izrael, Benjamin “Bibi” Netanyahu rekao je danas kako Islamska Republika Iran gradi baze za proizvodnju precizno navođenih projektila u Sirijskoj Arapskoj Republici i u Libanonu u cilju da ih iskoristi protiv Izraela.

Na početku sastanka u Jeruzalemu s glavnim tajnikom UN-a, Antóniom Manuelom de Oliveira Guterresom, premijer Netanyahu je optužio Islamsku Republiku Iran da pretvara Sirijsku Arapsku Republiku u “vojnu bazu u sklopu svojeg deklariranog cilja uništenja Izraela”, prenosi britanska agencija Reuters.

“Također gradi tvornice za proizvodnju precizno navođenih projektila u tom cilju, i u Siriji i Libanonu. To Izrael ne može prihvatiti. To UN ne smije prihvatiti”, rekao je šremijer Države Izrael, Benjamin “Bibi” Netanyahu.

Islamska Republika Iran podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Asaada i pomaže mu svojim borcima i naoružanjem.

Islamska Republika Iran izraelske optužbe još nije službeno komentirala.

Na početku sastanka u Jeruzalemu s glavnim tajnikom UN-a, Antóniom Manuelom de Oliveira Guterresom, premijer Netanyahu je optužio Islamsku Republiku Iran da pretvara Sirijsku Arapsku Republiku u “vojnu bazu u sklopu svojeg deklariranog cilja uništenja Izraela”

Država Izrael upozorava na kontinuirano jačanje utjecaja Islamske Republike Irana u regiji tijekom šestogodišnjeg sirijskog građanskog rata.

Benjamin “Bibi” Netanyahu je u srijedu na sastanku s predsjednikom Ruske Federacije, Vladimirom Vladimirovičem Putinom rekao da je Država Izrael spremna djelovati jednostrano kako bi spriječila širenje iranske vojne nazočnosti u Sirijskoj Arapskoj Republici.

Država Izrael strahuje da bi u slučaju ako sirijske snage Bashara al-Assada pobijede u sirijskom građanskom ratu, Iran imao stalno uporište u toj zemlji.

Grad Bāniyās na sjeverozapadu Sirijske Arapske Republike gdje Iranci grade bazu za proizvodnju balističkih projektila dalekog dometa

Izraelski premijer Benjamin “Bibi” Netanyahu je te optužbe prvi put iznio prije dva tjedna nakon što je izraelska televizija objavila satelitske snimke lokacije na sjeverozapadu Sirijske Arapske Republike gdje Iranci grade bazu za proizvodnju balističkih projektila dalekog dometa.

Televizija Channel 2 (ערוץ שתיים‎‎ – Arutz Shtaim) je objavila da je riječ o lokaciji kod mediteranskog obalnog grada Bāniyāsa , a snimio ju je izraelski satelit. (Theo Ljubić, Reuters, ערוץ שתיים‎‎)

Facebook Komentari